V priemerných platoch v SR sú stále značné regionálne rozdiely

NETKY.SK • 9 September 2014, 14:23 • 2 min
V priemerných platoch v SR sú stále značné regionálne rozdiely

BRATISLAVA - O 37 % zarobia v priemere mesačne menej ľudia v Prešovskom kraji ako tí, ktorí pracujú v Bratislavskom kraji.

slovakia

left justify in out

Pri porovnaní medzi krajmi ľudia, ktorí pracujú na pozíciách ako upratovači, robotníci či vrátnici, zarobia všade takmer rovnako. Rozdiel medzi platmi na pozíciách v pomocných prácach je v jednotlivých krajoch najviac 8 %.
     

Hrubý mesačný plat v Bratislavskom kraji je podľa platového prieskumu Platy.sk 1174 eur mesačne. V ostatných krajoch Slovenska sa mu priemerné platy ani zďaleka nepribližujú. Najbližšie k priemernému platu v Bratislavskom kraji majú priemerné platy v Trnavskom a Trenčianskom kraji, kde však tiež zaostávajú takmer o 30 %.
     

Najmenší rozdiel medzi tým, koľko zarobí človek na tej istej pozícii v Bratislavskom kraji a v ostatných krajoch, je pri pomocných zamestnancoch. Priemerné platy sa v jednotlivých krajoch pohybujú od 461 eur v Prešovskom kraji po 536 eur v Bratislavskom.
     

Menšie regionálne rozdiely sú medzi zamestnancami aj v prípade, ak pracujú na pozíciách pre kvalifikovaných robotníkov a zamestnancov v službách. Najnižší priemerný plat zarábajú v službách ľudia v Banskobystrickom kraji, a to 576 eur mesačne, najvyšší plat majú v Bratislavskom kraji 700 eur mesačne.

     

Rozdiel medzi platmi v manažmente je už pritom v jednotlivých krajoch v porovnaní s Bratislavským krajom štvrtinový. Kým nižší alebo stredný manažér v Bratislavskom kraji zarobí 1611 eur v priemere, človek na podobnej pozícii v Prešovskom kraji má priemerný plat 1070 eur. 
     

„Vyššie regionálne rozdiely v platoch ľudí na vyšších pozíciách vyplývajú zo štruktúry firiem pôsobiacich v okolí hlavného mesta. Človek na pozícií top manažéra v Bratislavskom kraji riadi často väčšiu firmu ako človek riadiaci firmu v iných krajoch, čo sa odzrkadľuje aj na jeho plate,” povedal projektový manažér Platy.sk Miroslav Dravecký.
     

Z konkrétnych pracovných kategórií sú regionálne rozdiely najnižšie, ak ľudia pracujú na pozíciách v pomocných prácach alebo školstve. Najlepšie si zmenou miesta výkonu práce vedia privyrobiť ľudia, ak pracujú na pozíciách v bankovníctve, ekonomike, manažmente či informačných technológiách.

     

Rozdiel medzi platom človeka v Bratislavskom kraji a v ostatných krajoch je na pozícii, či už pracuje v súkromnej firme alebo štátom vlastnenej spoločnosti. Pri súkromných domácich a zahraničných firmách sú platy nižšie približne o štvrtinu. Ak dvaja ľudia pracujú v štátnej spoločnosti, ich plat sa môže naprieč Slovenskom líšiť menej ako o pätinu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies