V prezidentských voľbách nebudú môcť voliť vrahovia, bossovia a iní väzni

NETKY.SK • 12 Marec 2014, 14:01 • 2 min
V prezidentských voľbách nebudú môcť voliť vrahovia, bossovia a iní väzni

BRATISLAVA - Známi slovenskí vrahovia, ako Ondrej Rigo, Tibor Polgári, či Alojz Kromka, alias Lojzo Čistič a iní, či napríklad známi bossovia podsvetia Branislav Adamčo, Mikuláš Černák, členovia gangu kyselinárov a stovky iných väzňov odsúdení za obzvlášť závažné trestné činy nebudú môcť v nadchádzajúcich sobotňajších prezidentských voľbách odovzdať svoj hlas.

slovakia

left justify in out

V nadchádzajúcich marcových voľbách prezidenta SR budú mať právo odovzdať svoj hlas, na rozdiel od minuloročných novembrových volieb do vyšších územných celkov, nielen obvinení, ale aj právoplatne odsúdení väzni. Právo voliť hlavu štátu má síce obvinený a odsúdený, ktorý je občanom Slovenskej republiky, v deň voľby dovŕšil 18 rokov veku a zdržiava sa v deň voľby na území SR. Prekážka voliť nastane, podobne ako pri voľbách do NR SR, pri právoplatne odsúdených za spáchanie obzvlášť závažného zločinu.
      

Aktuálne sa vo výkone väzby nachádza 1447 obvinených a vo výkone trestu odňatia slobody 8592 odsúdených. Za spáchanie obzvlášť závažného zločinu v súčasnosti vykonáva trest odňatia slobody viac ako 1300 odsúdených. Napríklad za trestný čin vraždy vykonáva trest odňatia slobody 493 odsúdených. Obzvlášť závažný zločin je úmyselný trestný čin, za ktorý Trestný zákon v osobitnej časti ustanovuje trest odňatia slobody s dolnou hranicou trestnej sadzby najmenej desať rokov. Uviedol to pre TASR riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž.
      

Ako nedávno informoval komunikačný odbor Kancelárie ministra vnútra, príslušný zákon o spôsobe voľby prezidenta, ľudovom hlasovaní o jeho odvolaní a o doplnení niektorých ďalších zákonov v znení neskorších predpisov pre osoby nachádzajúce sa vo výkone trestu odňatia slobody alebo vo výkone väzby prekážku práva voliť síce neustanovuje, avšak príslušný článok a odsek Ústavy SR hovorí, že právo voliť prezidenta majú občania, ktorí majú právo voliť do NR SR. V tomto prípade platia ale prekážky a to výkon aktívneho aj pasívneho volebného práva osobám vo výkone trestu za spáchanie obzvlášť závažného zločinu nepriznáva. Jednoznačne teda prekážkou odovzdať v prezidentských voľbách hlas vo väzeniach je výkon trestu odňatia slobody uložený za spáchanie obzvlášť závažného zločinu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona