V prezidentských voľbách Dominikánskéj republiky znova zvíťazil Medina

NETKY.SK • 16 Máj 2016, 17:45 • 2 min
V prezidentských voľbách Dominikánskéj republiky znova zvíťazil Medina

SANTO DOMINGO- Jasné víťazstvo úradujúceho prezidenta Dominikánskej republiky Danila Medinu (64) naznačuje doterajší priebeh sčítania hlasov odovzdaných v tamojších nedeľňajších voľbách hlavy štátu. Po sčítaní vyše polovice hlasov pripadá na Medinu viac ako 60 percent, kým jeho najsilnejšieho vyzývateľa Luisa Abinadera podporilo podľa tlačovej agentúry DPA asi 35 percent voličov.

slovakia

left justify in out

Aj prieskumy verejnej mienky favorizovali vo voľbách prezidenta zo sociálnodemokraticky orientovanej Dominikánskej strany oslobodenia (PLD). Za jeho vlády sa zlepšilo financovanie sociálnych programov, ktoré majú silnú podporu verejnosti, postavilo sa asi 2500 nových škôl, predĺžil sa vyučovací deň a podporovala sa gramotnosť a odborné vzdelávanie dospelých. Navyše, hospodársky rast v krajine dosiahol v uplynulých rokoch viac ako šesť percent, čo je najlepší výsledok zo všetkých latinskoamerických štátov.


Priebeh volieb, počas ktorých mohlo 6,7 milióna oprávnených voličov rozhodovať aj o nových členoch oboch komôr parlamentu a o personálom obsadení postov na komunálnej úrovni, poznačil štrajk takmer 3000 aktivistov, špeciálne vyškolených na pomoc pri voľbách, ktorého motív však nebol úplne zrejmý. Samotné hlasovanie to však neovplyvnilo.


Pozorovatelia z Organizácie amerických štátov pod vedením kolumbijského exprezidenta Andrésa Pastranu zaznamenali viaceré sťažnosti na pomalosť samotného hlasovania. Volebná komisia napokon voľby predĺžila o jednu hodinu.


Dominikánske médiá s odvolaním sa na volebnú komisiu informovali, že vo viacerých lokalitách došlo k ohrozovaniu voličov ozbrojenými stúpencami niektorých strán. V okolí volebných miestností zadržali viacero ozbrojených ľudí.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona