V prezidentských voľbách budú môcť voliť obvinení aj odsúdení

NETKY.SK • 16 Február 2014, 09:27 • 2 min
V prezidentských voľbách budú môcť voliť obvinení aj odsúdení

BRATISLAVA - V nadchádzajúcich marcových voľbách prezidenta SR budú mať právo odovzdať svoj hlas, na rozdiel od minuloročných novembrových volieb do vyšších územných celkov, nielen obvinení, ale aj právoplatne odsúdení väzni.

slovakia

left justify in out

 Na rozdiel od iných typov volieb je účasť na prezidentských voľbách v slovenských väzeniach značne vysoká. Napríklad v roku 2009 v prvom kole voľby prezidenta Slovenskej republiky bola volebná účasť väznených osôb 58,64 percenta a v druhom kole 59,36 percenta. Voliť prezidenta bude môcť v marci približne 10.000 väzňov. Prekážka voliť nastane však pri právoplatne odsúdených za spáchanie obzvlášť závažného zločinu. 

Právo voliť hlavu štátu má obvinený a odsúdený, ktorý je občanom Slovenskej republiky, v deň voľby dovŕšil 18 rokov veku a zdržiava sa v deň voľby na území SR. "Ústav zabezpečí predvedenie obvineného alebo odsúdeného pred okrskovú volebnú komisiu v ústave a umožní sa mu výkon volebného práva na základe buď zoznamu oprávnených voličov, ak bol v ústave vytvorený osobitný volebný okrsok, alebo voličského preukazu, ak nebol v ústave vytvorený osobitný volebný okrsok. Ústav zabezpečí, aby každý oprávnený volič bol informovaný o konaní voľby a včas písomne poučený o spôsobe a práve voliť vo voľbe prezidenta Slovenskej republiky. V ústave, v ktorom nebol zriadený osobitný volebný okrsok, obsahuje poučenie aj informáciu, že obvinený alebo odsúdený môže písomne požiadať obec, v ktorej má trvalý pobyt, o vydanie a zaslanie voličského preukazu. Zároveň sa obvinenému alebo odsúdenému vydá tlačivo - Žiadosť o vydanie a zaslanie voličského preukazu, ktorú môže podať tak, aby ju obec dostala najskôr 30 dní pred voľbami a najneskôr v čase, keď ešte možno reálne predpokladať doručenie voličského preukazu," vysvetlil pre TASR riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž. Minulý týždeň sa vo výkone väzby a výkone trestu odňatia slobody nachádzalo 1318 obvinených a 8608 odsúdených. 

Ako TASR informoval komunikačný odbor Kancelárie ministra vnútra, príslušný zákon o spôsobe voľby prezidenta, ľudovom hlasovaní o jeho odvolaní a o doplnení niektorých ďalších zákonov v znení neskorších predpisov pre osoby nachádzajúce sa vo výkone trestu odňatia slobody alebo vo výkone väzby prekážku práva voliť síce neustanovuje, avšak príslušný článok a odsek Ústavy SR hovorí, že právo voliť prezidenta majú občania, ktorí majú právo voliť do NR SR. V tomto prípade platia ale prekážky a to výkon aktívneho aj pasívneho volebného práva osobám vo výkone trestu za spáchanie obzvlášť závažného zločinu nepriznáva. Jednoznačne teda prekážkou odovzdať v prezidentských voľbách hlas vo väzeniach je výkon trestu odňatia slobody uložený za spáchanie obzvlášť závažného zločinu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona