V prezidentských voľbách zvíťazila Rousseffová

NETKY.SK • 4 Október 2010, 11:49 • 2 min
V prezidentských voľbách zvíťazila Rousseffová

V prezidentských voľbách zvíťazila Rousseffová

slovakia

left justify in out

img

V nedeľňajších prezidentských voľbách v Brazílii zvíťazila kandidátka vládnucej strany Dilma Rousseffová. Podľa čiastkových výsledkov však pravdepodobne nezíska 50-percentnú väčšinu hlasov, potrebnú na víťazstvo v prvom kole.
      Volebná komisia po sčítaní 90 percent platných hlasov oznámila, že Rousseffová zo Strany práce dostala 45,7 percenta a jej hlavný vyzývateľ, sociálny demokrat José Serra 33,2 percenta hlasov. Tretia bola s približne 20-percentnou podporou kandidátka Zelených Marina Silvová, ostatné hlasy si rozdelilo zvyšných šesť uchádzačov.
      Predvolebné prieskumy ukazovali, že Rousseffová (62), bývalá ľavicová radikálka, ktorú za svoju nástupkyňu podporil prezident Luiz Inácio Lula da Silva, by mohla zvíťaziť v prvom kole. Ak sa jej to nepodarí, so Serrom (68) sa stretne v druhom kole 31. októbra. Aj v tom by však bola favoritkou a mohla sa tak stať prvou ženou, ktorá obsadí najvyšší úrad Brazílie.
      Na základe brazílskej ústavy sa populárny Luiz Inácio Lula da Silva po tretí raz za sebou nemôže uchádzať o post prezidenta, ale v roku 2014 by sa mohol vrátiť na čelo najvyššieho úradu.
      Dospelí obyvatelia Brazílie, pre ktorých je účasť na voľbách povinná, hlasovali v nedeľu aj v komunálnych, štátnych a federálnych parlamentných voľbách. Rousseffovej koalícia, zložená z desiatich strán, by podľa očakávaní mala získať jasnú väčšinu. Víťaz prezidentských volieb sa ujme funkcie 1. januára.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies