V Pretórii odhalili sochu zosnulého Nelsona Mandelu

NETKY.SK • 16 December 2013, 15:44 • 2 min
V Pretórii odhalili sochu zosnulého Nelsona Mandelu

PRETÓRIA - Sochu zosnulého exprezidenta Juhoafrickej republiky (JAR) Nelsona Mandelu odhalili dnes v hlavnom meste Pretórii. Bronzový monument prvého černošského lídra krajiny s výškou deväť metrov sa nachádza v záhradách oficiálneho sídla vlády Union Buildings, informovala spravodajská stanica BBC.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Odhalenie sochy prišlo iba deň po tom, ako Mandelu pochovali v dedine Qunu, kde prežil väčšinu svojho detstva. Dielo, ktoré slávnostne predstavil prezident Jacob Zuma, zobrazuje Mandelu s roztvorenou náručou ako symbol štátnikovho objatia celého národa. Zosnulý bojovník proti apartheidu mal v nedeľu štátny pohreb.

Dielo zároveň odhalili pri príležitosti dnešného Dňa zmierenia, ktorý je v JAR štátnym sviatkom pripomínajúcim ukončenie rasových konfliktov v krajine. "Meno bývalého prezidenta Mandelu sa spája s presadzovaním zmierenia, a to je dôvodom, prečo bolo odhalenie sochy stanovené na tento termín," uviedla vláda vo vyhlásení.

Počas vlády belošskej menšiny sa tento deň nazýval Deň dohody na počesť víťazstva holandských Afrikáncov nad armádou Zuluského štátu v konflikte známom ako Bitka pri Krvavej rieke v roku 1838. O viac než storočie neskôr, 16. decembra 1961, Mandela založil ozbrojenú skupinu Umkhonto we Sizwe (Oštep národa) bojujúcu proti nadvláde belochov.

Táto aktivita viedla k jeho zatknutiu a uvrhnutiu do väzenia, v ktorom strávil 27 rokov. Po tom, ako sa v roku 1994 stal prezidentom, využíval tento deň na výzvu voči obyvateľom JAR, aby sa zbavili vzájomných predsudkov a zjednotili sa. Zuma počas svojho príhovoru na pohrebe prisľúbil, že bude stavať na Mandelovom odkaze.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies