V prešovských mestských lesoch spadlo tisíc kubíkov stromov

NETKY.SK • 27 Máj 2014, 14:07 • 2 min
V prešovských mestských lesoch spadlo tisíc kubíkov stromov

PREŠOV - Približne tisíc metrov kubických lesného porastu spadlo podľa predbežného odhadu v polovici mája, počas víchrice a intenzívnych dažďov, v prešovských mestských lesoch.

slovakia

left justify in out

Najväčšie škody boli zistené v mestskej oblasti Prešov - Šidlovec a v katastri obce Šindliar. Informoval o tom riaditeľ Technických služieb mesta Prešov Jozef Višňovský. Zničených bolo okolo 800 kubíkov tvrdého dreva v oblasti Šidlovca v časti Pustá dolina a 200 kubíkov ihličnanov, čo je mäkké drevo, v lesoch v Šindliari.

 

V lokalite Šindliara bola celkom zničená obslužná cesta zosuvom a tým bude veľmi komplikovaná aj identifikácia lesných škôd. Višňovský ďalej uviedol, že komunikujú so štátnymi lesmi, ktoré majú v tejto oblasti tiež svoje porasty o náhradnej ceste, aby sa ku kalamitnému drevu vedeli dostať s technikou. 

 

Technické služby v tejto chvíli robia pasportizáciu zničených porastov a ďalšie nevyhnutné úkony, aby dostali povolenie na vyťaženie dreva. Mestská spoločnosť má zmluvu s externou firmou, ktorá pre ne drevo ťaží. „Tých tisíc kubíkov je nad rámec plánu, ktorý nebol schválený ako ťažba pre tento rok. V posledných rokoch sa často stáva, že máme kalamitnú situáciu, teraz je však vyššia ako bežný priemer,“ uviedol Višňovský. Technické služby ročne vyťažia podľa plánu okolo 7 000 kubíkov dreva. Súčasná kalamita tvorí, podľa Višňovského, pomerne vysoké percento tejto ťažby. 

 

Višňovský prehlásil, že ak sa technickým službám podarí rýchlo spracovať a predať kalamitné drevo, nemusí to znamenať pre spoločnosť stratu. Určité obavy má z toho, že kalamitného dreva na Slovensku je v súčasnosti veľa a ceny môžu klesnúť. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies