V Prešove začali s výstavbou nového cintorína

NETKY.SK • 29 December 2015, 13:50 • 2 min
V Prešove začali s výstavbou nového cintorína

PREŠOV – Symbolických poklepaním základného kameňa v utorok začala výstavba prvej etapy nového cintorína na prešovskom sídlisku Solivar – Šváby. Jeho výstavba by mala vyriešiť problémy s nedostatkom hrobových miest v meste na zhruba 15 rokov.

slovakia

left justify in out

Výstavbu prvej etapy bude realizovať prešovská spoločnosťou Kaping, s.r.o., ktorá uspela vo verejnej súťaži. Doba realizácie prvej etapy rozšírenia cintorína je podľa súťažných podmienok 18 mesiacov od odovzdania staveniska, najneskôr však 30. júna 2017. Celková výška investície predstavuje takmer 1,8 milióna eur. Finančné prostriedky sú už odsúhlasené mestským zastupiteľstvom a vyčlenené v mestskom rozpočte. Prvá etapa výstavby v sebe zahŕňa prekládku sietí vysokého a nízkeho napätia, hrubé terénne úpravy, oplotenie, studne, komunikácie, vodovod, závlahový systém, verejné osvetlenie, kamerový systém, sadovnícke úpravy, prvky drobnej architektúry, infosystém a pod.. Ako uviedol Imrich Miškuf zo zhotoviteľskej firmy, cintorín je koncipovaný ako lesopark a mal by teda slúžiť obyvateľom sídliska Šváby aj na rekreačné účely. „Budú tu cez dva kilometre chodníkov, pribudnú osiate zemné valy a vysadených bude cez dvetisíc kusov stromov a drevín. Osadený bude aj kamerový systém a osvetlenie celého cintorína,“ povedal Miškuf.


Celkovo vznikne 2 700 hrobových miest. Z nich 870 budú tvoriť zelené hroby, 840 bude klasických aj urnových hrobov a vznikne aj 150 detských hrobových miest. „Vystačiť by mali na zhruba 15 rokov,“ dodal Miškuf. Celková plocha na ktorej bude cintorín umiestnený bude 4,95 hektára. Na jedno hrobové miesto má byť vymedzená väčšia plocha a na ich dekoráciu budú použité len prírodné materiály. „Bude to cintorín, kde sa budú uprednostňovať zelené hrobové miesta, viac zelene i oddychových zón. Hlavná funkcia cintorína ale ostane zachovaná,“ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.


Doposiaľ bolo na stavbu vynaložených vyše 174-tisíc eur. Z týchto finančných prostriedkov bola zrealizovaná projektová dokumentácia a archeologický výskum. Práve ten zdržal predpokladaný termín výstavby, keďže firma, ktorá ho pôvodne realizovala, prišla medzičasom o licenciu a mesto muselo hľadať novú. Výskum navyše odhalil pozostatky stredovekej osady z 12. storočia. Lokalitu na výstavbu cintorína pritom mesto malo vybratú už pred 20 rokmi. Prvé prípravy stavby sa začali v roku 2003, výkup pozemkov ale mestskí poslanci odsúhlasili až v roku 2009 a následne bolo vydané aj územné rozhodnutie.
Mesto teraz plánuje v rámci tejto prvej etapy výstavby cintorína preinvestovať dve tretiny odhadovaných financií v budúcom roku, zvyšok v roku 2017. Celkový odhadovaný náklad stavby podľa projektovej dokumentácie spracovanej v marci 2010 vrátane podmieňujúcich a vyvolaných investícií , ako sú stavebné práce, archeológia, projektová dokumentácia či výkup pozemkov, je 25 miliónov eur vrátane dane s pridanej hodnoty.
Mesto v súčasnosti pochováva na ôsmich cintorínoch s rozlohou zhruba 30 hektárov.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies