V Prešove sa začína štvordňové Národné stretnutie mládeže P18

NETKY.SK • 26 Júl 2018, 12:01 • 2 min
V Prešove sa začína štvordňové Národné stretnutie mládeže P18

PREŠOV – Mesto Prešov je oddnes až do nedele 29. júla dejiskom Národného stretnutia mládeže (NSM) P18. Počas najbližších štyroch dní čaká na vyše 4 000 účastníkov z celého Slovenska i zahraničia bohatý program. Vystúpi v ňom viac než sto profesionálnych a amatérskych hostí. Pripravené sú umeleckú čísla, ale aj slávenia a modlitby, ktoré sa mladým predstavia v netradičnom šate.

slovakia

left justify in out

Ako pre agentúru SITA uviedol Ondrej Chrvala, hlavný zodpovedný za organizáciu podujatia, na NSM P18 vyvrcholí niekoľkomesačná špeciálna duchovná príprava Odvážny rok. Tá začala vlani v septembri po blahorečení saleziána kňaza Titusa Zemana. „Je to veľké dielo, ktoré sa podarilo. Ideme hovoriť o odvahe vykročiť, ísť proti prúdu a byť mladými teraz. To sú témy jednotlivých dní,“ uviedol Chrvala.

 

V programe nebudú chýbať katechézy s biskupmi pre mladých, krížová cesta, duchovné, kultúrne a športové aktivity. Tradičným je aj expo povolaní, modlitbová vigília, či záverečná svätá omša. „Podujatie je stavbou podobné ako predchádzajúce dve takéto stretnutia v Ružomberku a Poprade, no predsa je nové a originálne. Celý program je nanovo vyskladaný a je vytvorený novou témou, ktorou je odvaha,“ povedal s tým, že originálne sú na zvolenú tému vytvorené napríklad špeciálne prílohy katechéz. „Ku každej téme vznikli divadelné hry, umelecké diela i piesne. Tie sú veľmi vzácne a vytvárajú samé osebe bohatstvo,“ dodal Chrvala.

Novinkou podujatia je jeho predĺženie o jeden deň, keď sa akcia začína už vo štvrtok. „Tým nám vznikol priestor pre popoludnie angažovanosti, kde mladých pozývame do reálneho dobrovoľníctva. Našli sme takmer sto rôznych miest, v ktorých môžu mladí slúžiť a prísť dobrovoľnícky pomôcť. Zároveň sa nastaviť a nabudiť pre angažovanosť pre pomoc druhým,“ uviedol Chrvala.

 

Mladí budú môcť počas piatka 27. júla absolvovať stretnutia mladých, živé knižnice alebo pomôcť v organizáciách, ako sú detské domovy, zariadenia pre dôchodcov, pre prácu s menšinami, bezdomovcami či utečencami. Zapojiť sa môžu aj do skrášľovania samotného mesta. „Nepôjde len o čistú dobrovoľnícka manuálnu prácu, ale budú mať aj povzbudenie, prečo to robia a aký to má hlbší zmysel,“ dodal Chrvala.

Mesto Prešov je generálnym partnerom akcie, jeho primátorka Andrea Turčanová označila akciu ako ďalší významný medzník v modernej histórii mesta, ktoré je označované ako mesto mladých. „Už len to, že sa mladí počas prázdnin, keď je väčšina z nich na brigádach, vrátia do mesta, je dobrý signál. Nehovoriac o tom, že to sú mladí ľudia, ktorí sú veriaci a svoju vieru sa neboja ukázať navonok. Myslím si, že toto bude prínos nielen im, ale všetkým, aj tým vekovo starším,“ uviedla primátorka. „Dôležité je, aby mladí ľudia, ktorí prídu ako účastníci, nabrali odvahu žiť lepší život. Tieto štyri dni budú nabité aktivitami, ktoré im môžu pomôcť,“ dodal Milan Majerský, predseda Prešovského samosprávneho kraja, ktoré je partnerom podujatia.

Hlavným organizátorom NSM P18 je Katolícka cirkev na Slovensku. Po Ružomberku (2013) a Poprade (2015) ide o tretie stretnutie tohto typu. Inšpiráciou sú Svetové dni mládeže (SDM), ktoré sa po prvýkrát konali v roku 1986 v Ríme na podnet sv. Jána Pavla II. „Práve Ján Pavol II., ktorý je autorom myšlienky Svetových dní mládeže, navštívil v roku 1995 Prešov, má tu svoju sochu na námestí a myslím si, že takto pekne prepájame jeho myšlienku s týmto stretnutím fyzicky v tomto meste,“ podotkla Turčanová.

 

Mladí sa v týchto dňoch v Prešove budú pripravovať na Svetové dni mládeže, ktoré sa uskutočnia v januári 2019 v Paname. Očakáva sa účasť takmer všetkých biskupov Slovenska. Prídu tiež stovky kňazov rehoľníkov z celého Slovenska i zahraničia. Podrobný program akcie je možné nájsť na stránke www.narodnestretnutiemladeze.sk.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona