V Prešove dnes vypovedal údajný objednávateľ útoku na exnámestníka daniarov

NETKY.SK • 15 August 2014, 18:15 • 2 min
V Prešove dnes vypovedal údajný objednávateľ útoku na exnámestníka daniarov

PREŠOV - Na Okresnom súde v Prešove dnes vypovedal hlavný obžalovaný Milan Ch. v prípade útoku na bývalého námestníka Daňového riaditeľstva (DR) so sídlom v Banskej Bystrici Jána Dobroviča. Obžalovaný sa počas výpovede priznal k ekonomickej trestnej činnosti, no nie k zosnovaniu zločineckej skupiny ani k objednaniu útoku na Jána Dobroviča.

slovakia

left justify in out

Z ekonomickej trestnej činnosti však obvinil vo svojej výpovedi niektoré osoby z prostredia krajskej politiky a polície, ktoré sa však odmietli k prípadu vyjadriť, resp. ich nebolo možné zastihnúť.
     

Podľa  Milana Ch. sa s Jánom Dobrovičom nikdy osobne nepoznal, no mali cez ďalšieho spolupracovníka Milana K. dohodnutú spoluprácu. Exnámestník mal podľa výpovede dohliadnuť na kladné medzinárodné daňové dožiadanie a bezproblémové vyplácanie nadmerného odpočtu DPH niektorým firmám.
     

Ján Dobrovič sa k veci vyjadriť odmietol, povedal len, že počas svojej pôsobnosti na DR nemal právomoci na vyplácanie DPH. 
     

Obžalovaný zároveň vzniesol námietku proti zaujatosti prokurátorky a Krajského súdu. 
     

Milan Ch. vo svojej výpovedi tiež spochybnil rozsah zranení Jána Dobroviča po útoku na neho a povedal, že si úmyselne predlžoval práceneschopnosť. Jeden z obhajcov siedmich obžalovaných preto navrhol jeho vypočutie na ďalšom pojednávaní. To sa uskutoční 27. augusta.
     

Exnámestníka Jána Dobroviča údajne napadli začiatkom novembra 2009 pred jeho rodinným domom, keď išiel vyniesť smeti. Dvaja zamaskovaní útočníci ho mali kopať a udierať pravdepodobne kovovou tyčou. Poškodený pri útoku utrpel zlomeninu lakťovej kosti, pomliaždeniny v bedrovej oblasti a poranenie hlavy. Zo zranení sa liečil niekoľko týždňov. Okresný súd 19. júna 2013 uložil piatim obžalovaným trest odňatia slobody od dvoch do piatich rokov a dvom trest 18 mesiacov podmienečne. Voči rozsudku sa odvolala prokurátorka i niektorí obžalovaní. Krajský súd rozsudok zrušil a vrátil to na prešetrenie Okresnému súdu. Ešte na májovom pojednávaní prokurátorka požiadala, aby bol skutok rozšírený aj o vydieranie, kde je vyššia trestná sadzba. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona