V prešovskej MHD majú do Vianoc pribudnúť štyri nové trolejbusy

NETKY.SK • 22 November 2011, 07:00 • 2 min
V prešovskej MHD majú do Vianoc pribudnúť štyri nové trolejbusy

V prešovskej MHD majú do Vianoc pribudnúť štyri nové trolejbusy

slovakia

left justify in out

img

Na linkách mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Prešove by mali do konca tohto roka premávať štyri nové kĺbové trolejbusy. Riaditeľ Dopravného podniku mesta Prešov, a.s., (DPMP) Peter Janus dnes pre TASR uviedol, že nákup nových vozidiel za takmer 2 milióny eur financujú z vlastných zdrojov a bankového úveru. Prvé z týchto vozidiel už nasadili na trasy MHD.
"Ide o nízkopodlažný trolejbus novej konštrukcie s tým, že je v skúšobnej prevádzke s cestujúcimi a jazdí z dôvodu schválenia homologizácie, aby mohol fungovať na linkách MHD," konštatoval Janus.
Doplnil, že tieto trolejbusy zatiaľ premávajú v českých mestách a na Slovensku ide o prvé takéto vozidlá. Počas skúšobnej doby sa skúma, či nové vozidlo spĺňa všetky technické a bezpečnostné parametre. Momentálne je nasadzované na najfrekventovanejších linkách, kde jazdia vysokokapacitné trolejbusy 
DPMP na základe výsledkov medzinárodného tendra podpísal rámcovú dohodu na dodávku 20 trolejbusov na obdobie štyroch rokov, pričom toto je jej prvá časť. Janus predpokladá, že zvyšné tri vozidlá by mali byť v Prešove ešte do Vianoc.
"Je to bežné kĺbové vozidlo, obsaditeľnosť je cez 100 cestujúcich. Má nový trakčný motor, a teda počítame aj s úsporou elektrickej energie na jeho prevádzku," povedal riaditeľ DPMP.
DPMP sa už niekoľkokrát pokúšal na obnovu vozidlového parku získať peniaze z eurofondov, nebol však úspešný. Janus pripomenul, že na linkách mestskej hromadnej dopravy v Prešove v súčasnosti jazdí 46 trolejbusov a 60 autobusov. Posledný nákup sa realizoval pred viac ako dvomi rokmi, kedy pribudli nízkokapacitné autobusy.
Janus uviedol, že vôbec prvý trolejbus začal v prešovskej MHD premávať v roku 1962. "O 30 rokov neskôr, keď sa spúšťali do prevádzky trolejbusové linky na Sídlisku Sekčov, uviedli do prevádzky cez 20 vozidiel a tie sú už dnes po dobe životnosti. Z týchto dôvodov je nutné realizovať postupnú obnovu," uzavrel riaditeľ.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies