V prelomových voľbách do miestnych rád v Saudskej Arábii zvíťazili tri ženy

NETKY.SK • 13 December 2015, 10:53 • 2 min
V prelomových voľbách do miestnych rád v Saudskej Arábii zvíťazili tri ženy

RIJÁD - Tri ženy zvíťazili v sobotných voľbách do miestnych rád v konzervatívnom Saudskarabskom kráľovstve, v ktorých bolo príslušníčkam ženského pohlavia po prvý raz v dejinách umožnené hlasovať i kandidovať.

slovakia

left justify in out

Píše o tom agentúra DPA s odvolaním sa na neoficiálne výsledky poskytnuté volebnou komisiou.

 

Zo 6917 kandidátov, ktorí sa v tejto ropnej krajine Perzského zálivu zúčastnili víkendových volieb, bolo 979 žien.

 

Tri prvé víťazky boli identifikované ako Salmá Utajbíová z posvätnej provincie Mekka a Lamí Abdalazízová a Rašá Hafzíová, obe z volebného obvodu Džidda na saudskoarabskom západe.

 

Očakáva sa, že volebná komisia oznámi konečné výsledky ešte v priebehu dnešného dňa.

 

Vo voľbách sa rozhodovalo o obsadení dvoch tretín kresiel v 284 miestnych radách; zvyšnú tretinu vymenuje vláda. Miestne rady majú štvorročný mandát, pričom Saudská Arábia volený parlament ako taký nemá.

 

Povolenie účasti žien vo voľbách oznámil v roku 2011 vtedajší kráľ Abdalláh. Tento panovník, ktorý zomrel teraz v januári, nariadil aj to, že žien má byť 20 percent zo všetkých členov jeho Poradnej rady (Madžlis aš-šúrá).

 

Kráľovstvo sa oficiálne riadi konzervatívnym wahhábistickým poňatím islamu. Ženy už síce majú postupne čoraz väčšie zastúpenie v orgánoch štátnej správy, avšak aktivistky sa sťažujú, že v Saudskej Arábii musia mať ženy ešte doposiaľ pri oficiálnom obchodnom vybavovaní mužský sprievod a majú aj zakázané šoférovať.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona