V Predpomoransku vyčíňa nebezpečný vírus vtáčej chrípky známy z Kórey

NETKY.SK • 6 November 2014, 17:29 • 2 min
V Predpomoransku vyčíňa nebezpečný vírus vtáčej chrípky známy z Kórey

RIEMS/HEINRICHSWALDE - Po prvý raz od roku 2008 napadol morčaciu farmu v Nemecku vysoko infekčný vírus H5, ktorý vyvoláva ochorenie nazývané v minulosti hydinový mor a v súčasnosti známe ako vtáčia chrípka.

slovakia

left justify in out

Na obrovskej farme na okraji obce Heinrichswalde zaznamenali od začiatku mesiaca zvýšenú úmrtnosť operencov, ktorá v uplynulých dňoch ďalej eskalovala. Veterinárne orgány začali neodkladne s nevyhnutnými opatreniami, vrátane uzavretia okolia farmy a monitoringu situácie.
     

S utratením všetkých viac ako 30.000 postihnutých zvierat sa už začalo, píše tlačová agentúra DPA. Špecializovaný inštitút Friedricha Loefflera vyslal do regiónu štyroch expertov, ktorých úlohou je nájsť zdroj nákazy.
     

Na farme totiž vôbec po prvý raz v Európe zistili prítomnosť nebezpečného vírusu subtypu H5N8, známeho doteraz iba z Kórejskej republiky, ktorý len v uplynulých dňoch zapríčinil úhyn asi 2000 zvierat.
     

Škody pre prevádzkovateľov farmy sa odhadujú na asi pol milióna eur. Môžu však rátať s príspevkom od špecializovaného úradu pre boj proti zvieracím epidémiám.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies