V predčasných gréckych voľbách zatiaľ vedie Syriza

NETKY.SK • 20 September 2015, 15:41 • 2 min
V predčasných gréckych voľbách zatiaľ vedie Syriza

ATÉNY - Ľavicovoradikálna strana Syriza má zatiaľ v dnešných predčasných parlamentných voľbách mierny náskok pred konzervatívnou stranou Nová demokracia (ND). Vyplýva to z prvých zverejnených odhadov zozbieraných na základe odpovedí voličov pri odchode z volebnej miestnosti. Syriza má podľa nich podporu 32 percent voličov, zatiaľ čo ND volilo 29,6 percenta voličov.

slovakia

left justify in out

Politickí analytici však pri analýze týchto odhadov upozornili, že ide o údaje z dnešného dopoludnia a situácia sa do večera môže ešte niekoľkokrát zmeniť. Druhý odhad zverejnia o 15.00 h miestneho času, ďalší o tri hodiny neskôr.

Vodca Syrizy Alexis Tsipras dnes vyjadril presvedčenie, že grécky ľud vezme svoju budúcnosť do vlastných rúk a v predčasných voľbách dá politikom nový mandát na vytvorenie silnej vlády a na pokračovanie reforiem na ďalšie celé štyri roky.

 

"Dokázali sme, že dokážeme nájsť cesty aj tam, kadiaľ predtým neviedli," uviedol dnes Tsipras pred novinármi vo volebnej miestnosti v aténskej štvrti Kypseli, kde volil. Prisľúbil, že vláda Syrizy by bránila práva gréckeho národa, a to nielen v Európe, ale aj v rámci samotnej krajiny. Zdôraznil, že sa treba vzdať starých schém a ponúknuť perspektívu, aby "mladí ľudia mohli žiť v tejto krajine, mohli v nej snívať a tvoriť a urobiť z nej silného a rovnoprávneho partnera v Európe". "Ja som optimista. Pôjdeme vpred," zdôraznil Tsipras.

 

Líder ND Vangelis Meimarakis dnes vyhlásil, že nesklame dôveru gréckych voličov, dokonca ani tých, ktorí mu dnes neodovzdajú svoj hlas. Vyjadril nádej, že Gréci dnes "zavrhnú lož, aby všetci mali lepšiu budúcnosť". Líderka Panhelénskeho socialistického hnutia (PASOK) Fofi Gennimatová vyzvala skoncovať s medzistraníckymi konfliktami a vyjadrila pripravenosť spolupracovať po voľbách s inými politickými subjektmi. Práve PASOK by sa mohlo stať kľúčovým hráčom pri formovaní novej gréckej vlády, keďže podľa prieskumov žiadna zo strán nemá nádej získať v parlamente väčšinu a bude si musieť hľadať partnerov do koalície.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies