V pražskej farmaceutickej továrni vymenili lieky, výrobca sťahuje balenia

NETKY.SK • 14 September 2016, 12:39 • 2 min
V pražskej farmaceutickej továrni vymenili lieky, výrobca sťahuje balenia

PRAHA - V pražskej farmaceutickej továrni vymenili lieky, v reakcii na čo výrobca sťahuje z predaja všetky chybné balenia.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom dnes Český rozhlas (ČRo) s tým, že desaťtisíce balení štyroch druhov liekov sťahuje z obehu farmaceutická spoločnosť Zentiva. Škatuľky totiž môžu obsahovať iné lieky, než aké výrobca uvádza na etikete.

Liečivá pochádzajú z pražskej továrne v Měcholupoch.

 

Ako prvý si vážny prehrešok všimli poľskí lekári a pacienti. Tamojšie ministerstvo zdravotníctva okamžite varovalo verejnosť.

 

"Nemôžeme vylúčiť zlyhanie ľudského faktora. Po zistení zámeny sme zvýšili počet pravidelných vnútorných inšpekcií. Tie sa zameriavajú najmä na dodržiavanie správnych výrobných postupov," uviedol hovorca spoločnosti Zentiva Filip Hrubý, ktorého cituje ČRo.

 

Zentiva musí z obehu stiahnuť lieky ATRA, Neurol, Prednison a Oksazepam. Iné lieky, ktoré sa môžu v balení vyskytovať, majú rovnakú veľkosť aj farbu a preto sú na nerozoznanie.

 

"Výrobca nie je schopný garantovať, že pacient bude užívať to, čo mu bolo predpísané. To riziko je naozaj značné," hovorí šéf českého Štátneho útvaru pre kontrolu liečiv Zdeněk Blahuta. Uvedené lieky sťahujú tiež úrady v Poľsku, Litve, Maďarsku a Rumunsku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies