V Prahe stál dva mesiace kontajner z Číny s kontaminovaným obsahom

NETKY.SK • 23 Október 2013, 06:21 • 2 min
V Prahe stál dva mesiace kontajner z Číny s kontaminovaným obsahom

PRAHA - Plesnivé jedlo, chrobáky a červy sa nachádzali v kovovom kontajneri z Číny, ktorý dnes skontrolovali na základe podnetu Colnej správy Praha pracovníci tamojšej Štátnej pôdohospodárskej a potravinárskej inšpekcie (SZPI). Informovali o tom české médiá s odvolaním sa na hovorcu SZPI Pavla Kopřivu.

slovakia

left justify in out

Inšpektori našli v kontajneri aj potraviny, ktorých dovoz do Európskej únie je zakázaný. U potravín, ktoré podliehajú zintenzívnenej kontrole úradov pri dovoze z krajín mimo Európskej únie tak napríklad u čaju, ryže a korenín chýbali potrebné dokumenty a niektoré zo súčastí kontajneru neboli ani uvedené v dokumentácii.

SZPI už začala proces nevpustenia zásielky na vnútorný trh EÚ, informoval internetový server Novinky.cz. Kontajner, ktorý putoval z Číny, stál na medzinárodnom prekladisku v Prahe-Uhřinevsi dva mesiace. Objednávateľ vyjadril prekvapenie nad jeho obsahom, pretože sa domnieval, ako tvrdil, že obsahuje iba veci, ktoré si objednal, teda cestoviny, ryžu a vybavenie pre ázijské bistrá a reštaurácie. V súlade s tým bola aj faktúra, ktorú colníkom predložil. Mužovi hrozí teraz pokuta za nezákonný dovoz, konštatoval internetový server IDNES.cz.

Podľa rovnakého zdroja musí colný úrad rozhodnúť teraz o forme likvidácie kontaminovaného tovaru, a to na náklady účastníka. Škodu na cle odhadli na rádovo stovky tisíc Kč.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies