V Prahe si pripomenuli návrat československých letcov z 2. svetovej vojny

NETKY.SK • 14 August 2015, 15:15 • 2 min
V Prahe si pripomenuli návrat československých letcov z 2. svetovej vojny

PRAHA - Česká verejnosť si dnes v hlavnom meste slávnostne pripomenula 70. výročie návratu československých letcov z Británie do vlasti.

slovakia

left justify in out

Na Hradčanskom námestí v Prahe sa pri tejto príležitosti zišli vojnoví veteráni, zástupcovia ministerstva obrany a nechýbal ani kardinál Dominik Duka.

Účastníci podujatia si mohli hrdinstvo približne 2500 Čechoslovákov, ktorí sa počas druhej svetovej vojny pripojili k britskému Kráľovskému letectvu (RAF), pripomenúť pri modeli legendárneho stíhacieho lietadla Spitfire, symbolu bitky o Britániu, informoval spravodajský server Novinky.cz.

 

Československí letci sa z Británie do vlasti nevydali okamžite po skončení druhej svetovej vojny v máji, ale až v auguste 1945. Päťdesiatštyri lietadiel typu Spitfire vyrazilo z Británie 7. augusta, po medzipristátí v Nemecku kvôli zlému počasiu dosadli na ruzynskom letisku v Prahe až 13. augusta.

 

Ich následné hanebné politické prenasledovanie vyjadril písomne aj minister obrany Martin Stropnický. Všetkým Čechoslovákom, ktorí boli členmi RAF, vyjadril hlbokú úctu a obdiv. Poznamenal tiež, že nikdy nebude možné bezo zvyšku splatiť dlh, ktorý voči nim česká spoločnosť má.

 

Hostia spomienkovej akcie potom položili kvety k zlatej doske československých letcov v Katedrále sv. Víta. Kardinál Dominik Duka sa pripojil modlitbou.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies