V Prahe si pripomenuli 80. nedožité narodeniny Waldemara Matušku

NETKY.SK • 3 Júl 2012, 07:21 • 2 min
V Prahe si pripomenuli 80. nedožité narodeniny Waldemara Matušku

V Prahe si pripomenuli 80. nedožité narodeniny Waldemara Matušku - Kultúra Nedožité 80.

slovakia

left justify in out

img

Nedožité 80. narodeniny niekdajšieho dvojnásobného Zlatého slávika a držiteľa Zlatej Bratislavskej lýry Waldemara Matušku si už v nedeľu pripomenuli v Prahe jeho blízki a priatelia v priestoroch divadla Ta Fantastika. Na rovnakom mieste pred piatimi rokmi spevák oslávil svoje 75. narodeniny a teraz sa tam konal koncert jeho kolegov zo skupiny KTO.
      Popri manželka Oľge a synovi Waldemarovi nechýbali na spomienkovom podujatí napríklad ani Karel Štědrý, ktorý s Matuškom svojho času začínal songom Mám malý stan alebo maliar Kristián Kodet.
      Waldemar Matuška, rodák z Košíc, vyrastal v Prahe, kde začal chodiť aj do školy. V Poděbradoch absolvoval sklárske učilište. Začal pracovať ako sklár v Karlových Varoch, pre slabú fyzickú zdatnosť však túto prácu aj skoro ukončil. Po návrate do Prahy začal spievať v Československom súbore piesní a tancov, kde uplatnil už talent po matke - operetnej speváčke. Po príležitostnom vystupovaní s rôznymi formáciami získal vo februári 1960 angažmán v divadle Semafor, v novembri toho istého roku nahral i prvú pieseň.
      Od roku 1962, keď získal prvého Zlatého slávika, patril Waldemar Matuška, do užšej špičky hlavného prúdu populárnej hudby v bývalom Československu, a to prakticky až do emigrácie v roku 1986, keď sa usadil na Floride. Po spoločenských zmenách v krajine sa Matuška pravidelne vracal k svojim verným poslucháčom-krajanom až kým ho 30. mája 2009 v St. Petersburgu na Floride nezastihla smrť.
      Vydavateľstvo Suprahon pripravilo k nedožitým narodeninám box 18 CD s nahrávkami slávneho interpreta pod názvom Nebeskej kovboj.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona