V Prahe si pripomenú zosnulého básnika Ivana Jirousa

NETKY.SK • 30 August 2014, 09:13 • 2 min
V Prahe si pripomenú zosnulého básnika Ivana Jirousa

PRAHA – Pri príležitosti nedožitých 70. narodenín básnika Ivana Jirouse, známeho pod prezývkou Magor, sa v Prahe uskutoční spomienkový večer Magorův Smíchov.

slovakia

left justify in out

V rámci podujatia, ktoré sa bude konať 20. septembra v priestoroch centra súčasného umenia MeetFactory, vystúpia napríklad The Plastic People of the Universe, Dáša Vokatá a Oldřich Kaiser, Živé kvety, Svatopluk Karásek, Umělá hmota, Hever and Vazelína, Bobeš & Band či Sbor břežanských kastrátů. Zúčastnení sa môžu tešiť aj na výstavy fotografií Jiřího Valentu a Alžběty Kopeckej, prezentáciu audio nahrávok alebo filmové dokumenty Heleny Papírníkovej, Jany Chytilovej, Miroslava Vránka či prednášku Františka „Čuňase“ Stárka.

 

„Ivan Martin Jirous, básnik, statočný muž, ktorý sa zaslúžil predovšetkým o to, že dostal do povedomia širokej verejnosti český underground. Bol to človek plný lásky, ľudskosti, pokory, skromný, myslel na druhých, kašlal na seba... Neznášal krutosť a lož a dával to najavo magorovským spôsobom. Ďakujem osudu, že som s Magorom prežila krásnych 20 rokov života,“ vyjadrila sa česká pesničkárka Dáša Vokatá. 

 

„Magorův Smíchov bude nultým ročníkom festivalu, ktorý chce pripomínať odkaz diela Ivana Magora Jirouse dostupnou a atraktívnou formou pre širokú verejnosť. I preto sme zvolili vstupné 120 korún českých (v prepočte 5,41 eur, pozn. SITA) a oproti ostatným organizovaným akciám ponúkame omnoho širšie spektrum aktivít spojených s jeho dielom,“ dodal Petr Hrubeš za MeetFactory. Vstupenky sa dajú kúpiť prostredníctvom portálu www.meetfactory.cz, na ktorom sú dostupné aj ďalšie informácie o podujatí. Na mieste budú lístky stáť 200 korún českých (v prepočte 7,21 eura). 

 

Ivan Martin Jirous sa narodil 23. septembra 1944 v Humpolci a patril k najvýznamnejším postavám českého undergroundu. Známy bol predovšetkým pôsobením v kapele The Plastic People of Universe, v ktorej bol umeleckým vedúcim. Za svoje vystupovanie proti totalitnému režimu bol celkovo päťkrát väznený, pričom za mrežami strávil spolu takmer deväť rokov. V roku 2006 získal literárnu cenu Jaroslava Seiferta za celoživotné básnické dielo. V roku 2009 sa stal čestným občanom svojho rodného mesta, kedy mu udelili Cenu Dr. Aleša Hrdličku. Zomrel 10. novembra 2011 vo veku 67 rokov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies