V Prahe sa uskutočnila rekonštrukcia atentátu na Heydricha spred 75 rokov

NETKY.SK • 27 Máj 2017, 15:24 • 2 min
V Prahe sa uskutočnila rekonštrukcia atentátu na Heydricha spred 75 rokov

PRAHA - Atentát na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha v Prahe dnes na minútu presne po 75 rokoch zrekonštruovali v českej metropole.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak v pražskej štvrti Libeň asi kilometer od miesta pôvodného útoku dvojice československých výsadkárov Jozefa Gabčíka a Jana Kubiša, a to i s využitím dobovej električky a dvoma hercami v úlohe atentátnikov. Pôvodná zákruta v štvrti Kobylisy totiž už nejestvuje kvôli výstavbe mimoúrovňovej križovatky.

 

Ďalšie udalosti spojené s atentátom a následným obdobím heydrichiády pripomenuli aj iné akcie.

Už v piatok večer premietli na nádvorí Libenského zámku film režiséra Jiřího Sequensa Atentát (1964).

Pred dnešnou rekonštrukciou, ktorú komentoval autor, historik Jiří Padevět, došlo v Gabčíkovej ulici k odhaleniu pamätnej tabule pripomínajúcej manželov Ryšavých, ktorí pomáhali výsadkárom.

 

Popoludňajší rámcový program pred sídlom radnice Prahy 8 pripomína život v niekdajšom protektoráte Čechy a Morava a prezentuje tábor československých jednotiek pôsobiacich v britskom kráľovskom letectve RAF. Nechýbajú hudobné vystúpenia a výstava Akcia Antropoid. Spomienkové akcie budú pokračovať 17.-18. júna na Karlovom námestí v Prahe.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona