V Prahe sa spomína na zánik Varšavskej zmluvy

NETKY.SK • 28 Jún 2011, 08:00 • 2 min
V Prahe sa spomína na zánik Varšavskej zmluvy

V Prahe sa spomína na zánik Varšavskej zmluvy

slovakia

left justify in out

img

Odchod sovietskych vojsk z bývalého Česko-Slovenska a rozpustenie Varšavskej zmluvy, k čomu došlo pred 20 rokmi, sú témami dvojdňovej medzinárodnej konferencie v Prahe.  V sídle českej diplomacie na udalosti z rokov 1989-1991 zaspomínali priamo i sprostredkovane osobnosti, ktoré vtedy vývoj priamo ovplyvňovali.
      Bývalý československý prezident Václav Havel v posolstve účastníkom konferencie konštatoval, že v revolučnej dobe bezprostredne po Novembri 1989 bola Varšavská zmluva tabu. Na schôdzke v Moskve, kde sa malo rozhodnúť o zrušení tohto vojenského paktu, zaskočil postoj Maďarska, ktoré bolo proti. Budapešť, „z dôvodov symbolicko-historických“ chcela z Varšavskej zmluvy vystúpiť, ale ak by pakt zanikol, nemala by z neho ako vystúpiť. Postoj Maďarska sa však neskôr zmenil.
      „Mal som tu mimoriadnu príležitosť, že som ako predstaviteľ predsedníckej krajiny Varšavského paktu predsedal záverečnému summitu v Prahe a do celého sveta som mohol vyhlásiť: Varšavský pakt od tejto chvíle neexistuje,“ uviedol Havel v posolstve účastníkom konferencie.
      Havel, ale aj bývalý sovietsky prezident Michail Gorbačov pripomenuli, že pred 20 rokmi bola živá myšlienka zániku Varšavskej zmluvy i NATO, a vybudovania novej celoeurópskej bezpečnostnej štruktúry.
      „Tí, ktorí ju vyslovili, sú dnes neprávom považovaní takmer za kryptokomunistov. Boli to predsa aj pravicoví politici a politológovia na Západe, ktorí takúto myšlienku obhajovali. Hľadali sme nový poriadok, nový spôsob politického usporiadania, a v tej súvislosti padali najrôznejšie návrhy či alternatívy,“ uviedol Havel. Bývalý sovietsky vodca Gorbačov však v tejto súvislosti otvorene hovorí o rozčarovaní z toho, že NATO presadilo zachovanie aliancie ako nástroja svojho vplyvu v Európe, a že do tejto štruktúry vstúpili stredoeurópske krajiny.
      „Namiesto vytvorenia novej architektúry medzinárodnej bezpečnosti, založenej na reálnej spolupráci, ako sa to plánovalo, napríklad v Parížskej charte pre novú Európu, podpísanej v roku 1990, sa svetu snažili nanútiť monopolné vodcovstvo jediného existujúceho superštátu, inštitúcií a organizácií – takých ako NATO, ktoré zostali ako dedičstvo studenej vojny,“ prečítal v Prahe z listu Gorbačova Boris Pankin, bývalý sovietsky veľvyslanec v Prahe (1990-1991) a krátko aj šéf sovietskej diplomacie (1991).
      „Východoeurópske krajiny, ktoré sa zbavili úlohy strážcov hranice so Západom, sa opäť stali strážcami – teraz už na hranici s Východom. Niektoré z nich dokonca poskytujú svoje územie pre (cudzie) vojenské základne namierené smerom k Rusku a ďalším krajinám postsovietskeho priestranstva,“ vytkol Gorbačov novým členom NATO. Bývalý disident, neskôr spolupracovník Václava Havla a dnes minister obrany ČR Alexander Vondra (ODS) ocenil, že Sovietsky zväz a jeho najvyšší predstaviteľ Michail Gorbačov dokázali zareagovať na zmenu pomerov v roku 1989 a súhlasili s postupným odchodom sovietskych vojsk.
      Vrcholnej schôdzky v Prahe, na ktorej došlo k rozpusteniu Varšavskej zmluvy, sa namiesto Gorbačova zúčastnil Gennadij Janajev, ktorý sa podľa Vondru do pamäte účastníkov zapísal tým, že sa „po Pražskom hrade pohyboval značne spoločensky unavený“.
      „Vraveli sme si vtedy s humorom, že takto vyzerá koniec impéria. Ale zmýlili sme sa,“ poznamenal Vondra s tým, že Janajev sa v auguste 1991 stal jedným z pučistov, ktorí chceli zvrhnúť Gorbačova a prevziať moc. x x x
      Konferencia o zániku Varšavskej zmluvy je jedným z podujatí Týždňa slobody, ktorými si v Česku pripomínajú 20 rokov od odchodu sovietskych vojsk a zániku Varšavskej zmluvy. Minulý týždeň sa na Vltave objavil symbol - ružový sovietsky tank z čias druhej svetovej vojny výtvarníka Davida Černého, umiestnený na plávajúci pontón. V rámci Týždňa slobody sa konajú výstavy, koncerty i konferencie.  V stredu bude na Václavskom námestí znieť koncert slobody a vo štvrtok sériu podujatí ukončí konferencia o Ronaldovi Reaganovi.
      Posledný zo železničných transportov so sovietskou vojenskou technikou opustil ČSFR pred 20 rokmi, 21. júna 1991. O šesť dní neskôr z Česko-Slovenska odišiel posledný vojak a 1. júla 1991 v Prahe podpísali protokol o zániku Varšavskej zmluvy.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies