V Prahe sa rozlúčili s Miroslavom Ondříčkom

NETKY.SK • 8 Apríl 2015, 08:12 • 2 min
V Prahe sa rozlúčili s Miroslavom Ondříčkom

PRAHA - Na pražskom Vyšehrade sa dnes rozlúčili s českým kameramanom Miroslavom Ondříčkom, ktorý zomrel 28. marca vo veku 80 rokov. Do baziliky sv. Petra a Pavla mala prístup aj verejnosť, od 14:00 sa konal obrad pre rodinu, priateľov a kolegov.

slovakia

left justify in out

Počas rozlúčky zaspievala Tereza Černochová hit Let the Sunshine In, Gabriela Beňačková predniesla skladbu Ave Maria. Posledné zbohom dali filmárovi aj syn David Ondříček, Jiří Bartoška, Jiřina Bohdalová, Jan Kačer, Jan Hřebejk, Jan Svěrák, Theodor Pištěk či Juraj Jakubisko s manželkou.


Prítomným sa prihovorili Josef Abrhám, Božidara Turzonovová, Ivan Passer, Martha Issová a z nahrávky aj režisér Miloš Forman, ktorý s Ondříčkom spolupracoval. "Rád spomínam, bolo to krásne a zase bude, až sa zídeme tam hore," uviedol. Vence poslali zástupcovia Českej televízie, Miloš Zeman, Bohuslav Sobotka alebo Dagmar Havlová. Rakvu vyniesli David Ondříček, Kryštof Mucha, Jiří Macháček a Vladimír Šmicer.


Miroslav Ondříček sa ako kameraman podieľal na štyroch desiatkach filmov. Debutoval snímkou Konkurs (1963) režiséra Miloša Formana. Spolupracovali tiež na filmoch Lásky jedné plavovlásky (1965), Taking Off (1967), Hoří, má panenko (1967), Vlasy (1979) či Valmont (1989), ale aj Ragtime (1981) a Amadeus (1984), za ktoré ho americká Akadémia filmových umení a vied nominovala na Oscara. Ondříček pôsobil v 80. rokoch minulého storočia väčšinou v USA, kde pracoval napríklad na filme Svet podľa Garpa (1982). V roku 2000 získal Českého leva za dlhoročný umelecký prínos českému filmu. O desať rokov neskôr sa stal držiteľom Ceny Vladislava Vančuru za dlhoročný umelecký prínos domácej a svetovej kinematografii. V tom istom roku podstúpil operáciu srdcovej aorty. Jeho syn David Ondříček je režisérom filmov Samotáři (2000) alebo Jedna ruka netleská (2003).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies