V Prahe sa navždy rozlúčili s Josefom Masopustom

NETKY.SK • 8 Júl 2015, 14:38 • 2 min
V Prahe sa navždy rozlúčili s Josefom Masopustom

PRAHA - Na štadióne pražskej Dukly na Juliske sa v stredu navždy rozlúčili s jedným z najlepších futbalistov českej a československej histórie Josefom Masopustom, ktorý zomrel v pondelok 29. júna po vážnej chorobe. Smútočný obrad s vojenskými poctami trval približne 45 minút, symbolicky jeden futbalový polčas.

slovakia

left justify in out

Pri pódiu sedeli rodinní príslušníci a významní hostia, desiatky fanúšikov boli na tribúne. So zosnulým sa rozlúčila spomienkovými slovami gymnastická kráľovná Věra Čáslavská, šéf Armádneho športového centra Dukla Jaroslav Priščák i zástupkyňa Medzinárodnej futbalovej federácie Eva Pasquierová. "Dovoľte v mene prezidenta Seppa Blattera zaželať smútočný pozdrav. Odišiel človek a v srdci zostal smútok a žiaľ. Neodišla však legenda," uviedla Slovenka, ktorá má vo FIFA na starosti rozvoj futbalu v Európe a Oceánii.

 

Bývalý vynikajúci záložník Josef Masopust sa narodil 9. februára 1931 v obci Střimice neďaleko mesta Most. Už v sedemnástich rokoch bol členom A-mužstva v Moste, prvoligový futbal si po prvý raz vyskúšal vo farbách Teplíc. V roku 1952 pri nástupe na vojenskú službu prestúpil do Dukly Praha, kde napokon strávil takmer celú aktívnu kariéru a dosiahol najväčšie úspechy. S pražským tímom vybojoval sedem majstrovských primátov v najvyššej domácej súťaži. Dnes má pred štadiónom Juliska, kde Dukla sídli, bronzovú sochu v nadživotnej veľkosti. V Moste po ňom zasa pomenovali futbalový stánok. Masopust sa preslávil aj v reprezentácii, odohral za ňu 63 stretnutí a strelil desať gólov. V roku 1960 pomohol Československu k tretiemu miestu na majstrovstvách Európy vo Francúzsku, o dva roky neskôr dokonca k striebornému stupienku na svetovom šampionáte v Čile. Pri finálovej prehre s Brazíliou 1:3 bol autorom jediného presného zásahu zdolaného družstva. V roku 1962 získal Zlatú loptu pre najlepšieho futbalistu pôsobiaceho na starom kontinente, čo sa z českých hráčov dosiaľ podarilo iba Pavlovi Nedvědovi o 41 rokov neskôr. Československým futbalistom roka sa stal jedinýkrát - v roku 1966. Záver aktívnej kariéry strávil v belgickom klube Crossing Club Schaerbeek, postúpil s ním do I. ligy. Pôsobil tiež ako tréner, už v Belgicku bol hrajúcim koučom. Po návrate do svojej domoviny priviedol Brno k historickému majstrovskému titulu. V rokoch 1984 až 1988 bol lodivodom národného tímu Československa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies