V Prahe sa konala posledná rozlúčka s Mirom Žbirkom

NETKY.SK • 19 November 2021, 14:08 • 2 min
V Prahe sa konala posledná rozlúčka s Mirom Žbirkom

BRATISLAVA - Na smútočné podujatie prišli okrem rodiny aj prezidentka SR Zuzana Čaputová, Laco Lučenič, Petr Janda, Metěj Ruppert, Petr Rychlý, Juraj Jakubisko s manželkou Deanou, Andrej Babiš, Jožo Ráž alebo Vašo Patejdl.

slovakia

left justify in out

V pražských Strašniciach sa dnes o 14:00 začala posledná rozlúčka so slovenským spevákom a muzikantom Mirom Žbirkom. Pred tamojším krematóriom sa zhromaždil dav fanúšikov a fanúšičiek legendárneho umelca, aby zanechali kvety či odkazy v kondolenčnej knihe

 

 

Na úvod sa smútiacim prihovoril Juraj Čurný. V dojemnom príhovore vyzdvihol Mekyho talent, skvelú kolekciu skladieb, ale aj jedinečný a inšpiratívny vzťah s jeho druhou mažnelkou Katkou. Pripomenul, že spoločnosť prichádza o veľkú osobnosť, pričom interpreta označil za symbol slušnosti. „Odpočívaj v pokoji, priateľ môj," ukončil príhovor. 

 

Prečítajte si tiež: Osobnosti zo sveta kultúry i politiky spomínajú na Mekyho Žbirku

 

Ako druhý vystúpil publicista Honza Vedral, autor spevákovho životopisu Zblízka (2016), ktorý zaspomínal aj na spoločné telefonáty a rovnako poukázal na výnimočnú tvorbu a povahové črty muzikanta.  

 

img

 

Z reproduktorov sa ozývali Mekyho obľúbené skladby z britskej scény 60. rokov minulého storočia, okrem iných All You Need Is Love od The Beatels alebo Waterloo Sunset od The Kinks. Zazneli aj jeho vlastné hity Čo bolí, to prebolí, Fair Play alebo Balada o poľných vtákoch, po ktorej zatiahli čiernu oponu, zatiaľ čo sa všetci prítomní postavili a tlieskali pred vystavenou hnedou rakvou obklopenou kvetmi. 

 

Možno vás zaujme: Meky Žbirka z nemocnice: Posielajte energiu, budem ju potrebovať!

 

Miro Žbirka zomrel 10. marca v Prahe v dôsledku zápalu pľúc. Dožil sa 69 rokov. Nečaká smutná správa prekvapila množstvo osobností zo sveta kultúry a politiky zo Slovenska i Českej republiky, kde spevák niekoľko rokov žil. 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies