V Prahe sa demonštrovalo proti islamu i na podporu otvorenej spoločnosti

NETKY.SK • 17 November 2015, 16:50 • 2 min
V Prahe sa demonštrovalo proti islamu i na podporu otvorenej spoločnosti

PRAHA - V pražskej mestskej časti Albertov sa dnes popoludní zišlo okolo dvetisíc ľudí, ktorí sa tam zúčastnili na demonštrácii zvolanej Blokom proti islamu. K prítomným sa prihovoril český prezident Miloš Zeman.

slovakia

left justify in out

V prejave okrem iného spomenul utečencov a svojich kritikov označil za "revúce stádo".

 

Prezident Zeman začal svoj prejav výzvou k minúte ticha za obete útokov v Paríži. Hlava štátu si ďalej pripomenula udalosti z rokov 1939 a 1989. "Tento národ si zaslúži, aby si vládol sám a aby mu nikto z vonka nediktoval, čo má a nemá robiť," dodal.

 

Zeman uviedol, že český národ nie je xenofóbny. Pripomenul, že v Česku žije mnoho cudzincov, s ktorými nie sú problémy, pretože zastávajú rovnakú kultúru.

Podujatie zorganizovalo hnutie Blok proti islamu "na podporu názorov prezidenta republiky na imigráciu a islam". Zeman dlhodobo kritizuje utečencov utekajúcich pred islamskými radikálmi, dodali Novinky.

 

V Prahe sa dnes na námestí Mieru konala tiež opozičná demonštrácia. Na manifestácii s názvom Táto zem patrí všetkým sa podľa odhadov zišli tisíce priaznivcov otvorenej spoločnosti volajúcich okrem iného po tolerantnom prístupe k migrantom.

 

Po 14.00 h sa aktivisti z námestia Mieru vydali na Albertov, kde demonštrovali podporovatelia Bloku proti islamu. V prístupe im však zabránili rozmiestnení tažkoodenci a obe skupiny držali od seba vo vzdialenosti približne 100 metrov.

 

Účastníci oboch skupín sa zhruba okolo 15.00 h paralelne presunuli smerom na Václavské námestie, kde sa dopoludnia pod Národným múzeom konalo zhromaždenie niekoľkých tisícok ľudí v rámci protestu nazvanom Za našu kultúru a bezpečnú zem. Na tomto podujatí, rovnako zameranom na podporu prezdienta Zemana, vystúpili okrem iných rečníkov i Tomio Okamura či spevák Aleš Brychta.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies