V Prahe protestovali stovky Ukrajincov: Janukovič je fašista!

NETKY.SK • 21 Február 2014, 08:57 • 2 min
V Prahe protestovali stovky Ukrajincov: Janukovič je fašista!

PRAHA - V centre českej metropoly Praha sa vo štvrtok večer zišli stovky Ukrajincov, aby podporili svojich krajanov búriacich sa proti režimu Viktora Janukovyča. Účastníci demonštrácie na Václavskom námestí označovali ukrajinského prezidenta za fašistu a mávali modro-žltými vlajkami. Informácie priniesol český spravodajský portál iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Prvé zhromaždenie sa uskutočnilo pred Pražským hradom, kde sa zišli desiatky Ukrajincov. Podľa jedného z rečníkov by sa zločinmi Janukovyčovho režimu mal zaoberať haagsky tribunál pre vojnové zločiny.
      

Neskôr sa stretlo asi 600 Ukrajincov a ich priaznivcov na Václavskom námestí pod sochou svätého Václava na koni. Podľa reportéra iDNES.cz mali demonštranti ukrajinské vlajky, transparenty a takisto kritizovali prezidenta Viktora Janukovyča.
      

Demonštrácia na Václavskom námestí bola búrlivejšia. Ľudia napríklad zapálili transparent s portrétom ukrajinského prezidenta. V mnohých prejavoch rečníci ďakovali za založenie verejnej finančnej zbierky v Česku na pomoc ľuďom na Ukrajine. Medzi protestujúcimi v centre metropoly bola tiež moderátorka a spisovateľka Halina Pawlowská, ktorej otec sa na Ukrajine narodil.
      

Ľudia sa modlili, zapálili stovky sviečok a dvakrát zaspievali ukrajinskú hymnu. Niektorým Ukrajincom sa pri tom do očí tlačili slzy. Demonštranti niesli predovšetkým ukrajinské vlajky, ale aj vlajky Česka a Európskej únie. Zhromaždeniu kraľoval čierno-biely transparent s nápisom "Koľkí ešte musia zomrieť?" a transparent v ukrajinských farbách s anglicky napísanou výzvou na zastavenie diktátorstva na Ukrajine.

Na malých transparentoch vyzývali demonštrujúci Ukrajinci na zastavenie Janukovyča, na jeho odstúpenie a označovali ho za fašistu. Okoloidúcim rozdávali letáky s výrečnými fotografiami zakrvavených obetí utorkového zásahu proti protestujúcim v Kyjeve. Jedna z účastníčok držala v rukách fotografiu jednej z obetí, podľa dostupných informácií svojho príbuzného.
      

Hovorcovia počas demonštrácie v Prahe nezabudli poďakovať všetkým zahraničným predstaviteľom, ktorí sa na stranu demonštrantov postavili, konkrétne i českému ministrovi zahraničných vecí Lubomírovi Zaorálkovi (ČSSD).
      

Demonštrácia sa uskutočnila teda i pred sídlom českého prezidenta Miloša Zemana, ktorý pozval vlani Janukovyča na návštevu Česka. Zeman v stredu nevylúčil, že ak sa bude situácia na Ukrajine stupňovať, pozvanie zruší. Podľa jeho slov nemožno pozývať politika, ktorému na uliciach umierajú ľudia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona