V Prahe pristávali lietadlá najaté CIA na tajné úlohy

NETKY.SK • 7 September 2011, 18:35 • 2 min
V Prahe pristávali lietadlá najaté CIA na tajné úlohy

V Prahe pristávali lietadlá najaté CIA na tajné úlohy - Politika Najmenej dvakrát pristáli v Prahe v roku 2004 lietadlá najaté americkou CIA, napísalo dnes internetové vydanie českého denníka Mladá fronta DNES. Stroje mierili na Blízky východ.

slovakia

left justify in out

img

Najmenej dvakrát pristáli v Prahe v roku 2004 lietadlá najaté americkou CIA, napísalo dnes internetové vydanie českého denníka Mladá fronta DNES.
      Stroje mierili na Blízky východ. Tajná služba pravdepodobne prevážala ľudí podozrivých z terorizmu. Rovnaké lietadlá lietali z Washingtonu i na kubánsku základňu Guantánamo.
      V septembri a októbri 2004 pristáli v Prahe dve malé prúdové lietadlá spoločnosti Richmor Aviation. Mali diplomatický štatút a mierili zo Spojených štátov na Blízky východ. Podľa spravodajského serveru iDNES.cz to vyplýva zo súdnych kópií faktúr, ktoré v USA získal Český rozhlas.
      Lietadlá mali na palube niekoľko pasažierov a pristávali aj na iných európskych letiskách. Pravdepodobne išlo o ľudí podozrivých z terorizmu, ktorých vyšetrovala americká Ústredná spravodajská služba (CIA). V Prahe lietadlá pristáli a natankovali.
      "Nebudem komentovať nepodložené správy. Len všeobecnejšie poviem, že Obamova administratíva sa jednoznačne zaviazala k vojne proti terorizmu a sľúbila, že to bude vždy robiť v súlade s americkým i medzinárodným právom," citovala Mladá fronta DNES veľvyslanca USA v Česku Normana Eisena.
      Vtedajší šéf českej rozviedky Karel Randák tvrdí, že česká strana nemala o týchto letoch nijaké informácie. "Nebol dôvod niečo také preverovať. To je ako keby ste chcel kontrolovať 'private jety' a podobne. Nič takého sa nedialo," povedal Českému rozhlasu.
      CIA si prenajímala spoločnosť Richmor Aviation cez dve sprostredkovateľské spoločnosti. Firma sa teraz s tajnou službou súdi, že nedostala zaplatené.
      Podľa správy Európskej únie z januára 2007 mierilo cez územie EÚ 1200 tajných letov CIA. Organizácia Amnesty International zistila, že tri lietadlá americkej CIA so zajatcami na palube pristáli 20-krát aj v Prahe, uzatvorila Mladá fronta DNES.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona