V Prahe pokračoval proces s Davidom Rathom

NETKY.SK • 8 August 2013, 19:45 • 2 min
V Prahe pokračoval proces s Davidom Rathom

PRAHA - Zrejme najsledovanejší súdny proces roka v ČR dnes podvečer na Krajskom súde v Prahe opäť prerušili až do piatkového pokračovania.

slovakia

left justify in out

Ide o hlavné súdne pojednávanie, v ktorom 11 osôb - vrátane poslanca Davida Ratha, bývalého zákonodarcu Petra Kotta a niekdajšej riaditeľky nemocnice v Kladne Kateřiny Pancovej - čelí obvineniam z korupcie, ovplyvňovania verejných zákaziek a spôsobenia škôd vo výške desiatok miliónov korún. Kľúčovou udalosťou druhého dňa procesu, ktorému médiá a verejnosť venujú značnú pozornosť, bola zrejme výpoveď spolupracujúcej obvinenej, podnikateľky Ivany Salačovej. Jej slová v súlade s očakávaním nepotešili ani jedného z trojice hlavných obvinených, pretože podnikateľka detailne popísala, ako to vlastne fungovalo so zákazkami na opravu Buštěhradského zámku a gymnázia v Hostivici.

Podľa Salačovej Petr Kott a Kateřina Pancová požadovali od nej za celú zákazku na spomínaný zámok 20-24 miliónov Kč. Spolupracujúca obvinená priznala, že jej firma FISA zo Slaného inkasovala od Konstruktivy Branko, víťaza súťaže na rekonštrukciu zámku, 13 miliónov Kč za fiktívne práce a takýmto spôsobom sa dostala k prostriedkom na úplatky. "Zmluvy boli podpísané, ale práce neboli realizované. Keď Konstruktiva peniaze poslala, tak som ich nosila späť generálnemu riaditeľovi Drážďanskému," cituje jej popis sledu udalosti server Lidovky.cz.

Obvinená, ktorá naznačila aj isté obavy, vo svojej výpovedi nehovorila o úplatku, ale dôsledne o provízii a vyvolala v súdnej sieni dojem, že ide o nezriedkavú prax v českom stavebníctve. V úzkych sa ocitla až, keď jej prítomní advokáti kládli nepríjemné otázky o milióne Kč, ktorý si ponechala a ktorý vraj rozdala v podobe vianočných darčekov zamestnancom. "Neboli to prémie, ale darčeky," podčiarkla, keď mala odpovedať na otázku, či aj tieto peniaze riadne zdanila.

Štátny zástupca Petr Jirát netajil spokojnosť s obsahom Salačovej výpovede. "Ja si myslím, že po dnešnom výsluchu je pozícia obžaloby veľmi, ale veľmi silná," uviedol v rozhovore pre Lidovky.cz. Podľa žalobcu Salačová usvedčila tak seba, ako aj dvojicu Kott-Pancová, smerom k Davidovi Rathovi od nej vraj ťažko možno očakávať viac.

Proces, ktorý sa začal v Prahe v stredu, je naplánovaný na desať týždňov, teda až do októbra 2013. Trojici hlavných obžalovaných, Davidovi Rathovi, Petrovi Kottovi a Kateřine Pancovej hrozí po ňom v prípade potvrdenia viny až 12 rokov za mrežami. Naopak, s podmienečným trestom by mohla vyviaznuť práve podnikateľka Salačová, ktorá kriminalistom popísala, ako celá skupina fungovala. Za to jej štátny zástupca Petr Jirát priznal štatút spolupracujúcej obvinenej.

Rovnako ako včera sa aj dnes pojednávanie začalo o 8.45 h, avšak už okolo ôsmej ráno čakalo pred súdnou sieňou približne 20 novinárov. Vzhľadom na skutočnosť, že v súdnej sieni sa nesmie nakrúcať a fotografovať, využili včera niektoré médiá kresličov. Druhý deň procesu už priťahoval menšiu pozornosť. V sieni na laviciach pre verejnosť sedelo približne 25 ľudí, včera to bol trojnásobok. Informoval o tom server iDNES.cz.

Po začatí pojednávania pristúpil k rečníckemu pultu poslanec Rath a nadviazal na svoju včerajšiu výpoveď. Hneď v úvode poznamenal, že vo svojom postoji ku kauze nie je izolovaný a že má podporu aj zo strany niektorých médií, najmä nemainstreamových. Poslanec sa potom kriticky vyjadril o policajných odpočúvaniach, keď povedal: "Je to nešťastie. Čím ďalej viac sa na to upína pozornosť a na ich základe sa to potom interpretuje." Rath sa spočiatku venoval údajne predraženej zákazke na rekonštrukciu zámku Buštehrad pri Kladne. Povedal, že o buštehradskom zámku sa dozvedel v decembri 2009, keď dostal list od starostu, že potrebuje pomoc kraja, pretože zámok je v dezolátnom stave. Na rokovaní s buštehradským starostom sa zúčastnila aj riaditeľka firmy FISA Ivana Salačová, jedna z jedenástich obvinených. "Dovtedy som ju nepoznal. Pán starosta ju predstavil ako stavebnú expertku... Prešli sme si zámok, bola to ruina. Dávali mi zasvätený technický komentár, čo je so stavbou potrebné urobiť," popísal situáciu Rath. Podľa Ratha sa so šéfom firmy Aria podarilo ujasniť, že stanovená cena rekonštrukcie zámku 200 miliónov Kč (7,75 mil. eur) je stropová, avšak môže byť aj nižšia. Cenu sa podľa neho podarilo stlačiť na 126 miliónov Kč (4,88 mil. eur). Rath povedal, že projektu sa od začiatku akoby lepila smola na päty a stále sa niečo komplikovalo. Pokračoval v podrobnej analýze predraženej zákazky na rekonštrukciu buštehradského zámku. Do tendra na dodávateľa rekonštrukcie sa údajne prihlásilo päť známych firiem a o výbere spoločnosti Konstruktiva Branko sa vraj dozvedel až na rokovaní rady kraja. Podľa Ratha sa zbrzdilo odovzdanie stavby a začatie rekonštrukcie zámku, preto zavolal riaditeľovi Regionálneho operačného programu. Prepis rozhovoru pred súdom prečítal. Na riaditeľa podľa jeho slov nijako netlačil, len chcel, aby sa s rekonštrukciou začalo aspoň pár týždňov pred jesennými krajskými voľbami.

Po približne polhodinovej prestávke pojednávanie pokračovalo o 11.40 h a sudca Pacovský vytkol obhajcom, že si nevypli mobilné telefóny, ktoré rušia záznam z pojednávania. O minútu na to požiadal Rath o prerušenie pojednávania do piatka. "Včera som hovoril štyri hodiny, dnes dve," povedal Rath. Sudca mu vyhovel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies