V Prahe otvorili výstavu fotografií Dubčeka

NETKY.SK • 27 August 2018, 23:09 • 2 min
V Prahe otvorili výstavu fotografií Dubčeka

PRAHA – Výstavu unikátnych čiernobielych fotografií z archívu Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) otvorili v pondelok v Národnom múzeu v Prahe a v priestoroch Slovenského inštitútu na Námestí republiky v Prahe.

slovakia

left justify in out

Výstava s názvom Alexander Dubček – v práci a medzi svojimi zachytáva popredného politika a jednu z hlavných osobností obrodného procesu z konca 60. rokov minulého storočia v bývalom Československu počas pracovných stretnutí i v súkromí v období jedného roka. Autormi záberov sú agentúrni fotografi Ľudovít Füle, Štefan Petráš, Anton Tarkoš, Ivan Dubovský, Ján Bakala a Miroslav Vojtek.

 

Výstavu otvorili generálny riaditeľ Národného múzea v Prahe Michal Lukeš, veľvyslanec Slovenskej republiky v Českej republike Peter Weiss, generálny riaditeľ TASR Vladimír Puchala a riaditeľ Slovenského inštitútu v Prahe Vlado Valovič.

 

„Výstava fotografií TASR v Národnom múzeu v Prahe nie je len prezentáciou udalostí spred 50 rokov, ale vypovedá aj o práci fotoreportérov tlačovej agentúry, ktorí za každých podmienok a v každom období zachytávajú to podstatné, čo sa deje. Zdigitalizovali sme celý agentúrny archív a unikátne fotografie, ktoré sa týkajú našej spoločnej histórie, chceme aj takýmto spôsobom sprítomniť našim susedom,“ uviedol generálny riaditeľ TASR Vladimír Puchala.

 

„Som rád, že výstavu môžeme mať u nás v novej budove Národného múzea, čo je vlastne bývalé Federálne zhromaždenie a miesto, kde sa vrátil (Dubček) do spoločenského a politického života a podieľal sa na znovuobnovení demokracie v Čechách a na Slovensku,“ povedal generálny riaditeľ Národného múzea v Prahe Lukeš.

 

Návštevníci výstavy tu nájdu zábery Dubčeka z kúpaliska v Santovke, ktoré dokumentujú obľúbenosť politika medzi ľuďmi. Okrem toho sú tu zábery z oficiálnych pracovných ciest po Slovensku, ale i návštev v priemyselných podnikoch, kde si vždy našiel čas na stretnutie s obyvateľmi a zamestnancami.

 

K vzácnym záberom patria aj fotografie, ktoré vznikli niekoľko týždňov po invázii spojeneckých vojsk Varšavskej zmluvy do Československa, keď sa slávnostne podpisoval zákon o československej federácii. Desaťtisíce Bratislavčanov vítali v špalieroch popredných politikov a ich limuzíny zahádzali kvetinami.

 

„Bolo mi cťou uviesť výstavu fotografií TASR o Alexandrovi Dubčekovi, s ktorým som sa osobne poznal a s ktorým mám možno poslednú fotografiu jeho života. Bol som s ním v roku 1992 na oslavách výročia SNP na Jankovom vŕšku a dva alebo tri dni nato prišla tá tragická dopravná nehoda z 1. septembra. Alexander Dubček je významnou súčasťou našich spoločných dejín,“ uviedol slovenský veľvyslanec v Českej republike Weiss.

 

„Výstava o Alexandrovi Dubčekovi je sprítomňovaním našich spoločných dejín. Je dôležité o tom hovoriť a ukazovať to hlavne mladej generácii, ktorá toto obdobie nezažila,“ pripomenul riaditeľ Slovenského inštitútu Valovič.

 

Výstava je súčasťou spoločných osláv dejinných udalostí medzi Slovenskou a Českou republikou v roku 2018. Vznikla v spolupráci so Slovenským inštitútom v Prahe a Národným múzeom. Záštitu nad podujatím prevzal veľvyslanec Slovenskej republiky v Českej republike Weiss.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona