VIDEO V Prahe majú inteligentné koše za obrovské peniaze. Pozrite sa, čo dokážu.

NETKY.SK • 31 August 2017, 06:00 • 2 min
VIDEO V Prahe majú inteligentné koše za obrovské peniaze. Pozrite sa, čo dokážu.

PRAHA - Pražská akciovka Operátor ICT zaplatila za požičanie 30 „inteligentných“ odpadkových košov viac ako 2 milióny českých korún.

slovakia

left justify in out

Podľa teórie dodávateľa „inteligentných“ košov sa počet odvozov odpadu znížil o 94 %. Prax však hovorí, že sa tieto super koše vôbec nevyplatia. Koše si totiž vyžadujú pravidelné dokupovanie licencie na obslužný software.

 

Odpadková nádoba Bigbelly je vynález zo Spojených štátov. Vhodený odpad automaticky lisuje, pričom energiu získava zo zabudovaného solárneho panelu. A veľké finále – keď je kôš plný, pošle žiadosť o vyprázdnenie. Tieto super schopnosti odpadkových košov stoja mesto 75-tisíc Kč (2 877 eur) na pol roka za jeden kus!

 

V prípade, že by Praha tieto koše kúpila, po piatich rokoch by jej vypršala licencia na software a musela by si dokúpiť novú. Koľko by to stálo, naznačuje prípad Karlových Varov, ktoré za obnovenie licencie na software CLEAN pre osem už kúpených košov zaplatilo mesto takmer pol milióna Kč (19 189 eur).

 

Argumentom pre užitočnosť „inteligentných“ košov bolo aj to, že ich údajne netreba vysýpať tak často, a že smetiari k nim nemusia chodiť zbytočne, keď sú poloprázdne.

 

Výhodnosť „inteligentných“ košov testovala napríklad americká Filadelfia. Tam si ich kúpili rovno tisíc naraz. Podľa mestského audítora však investícia nepriniesla žiadne úspory. 

 

Ako BigBelly funguje: 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies