V PPS Group sa črtá dohoda odborárov s vedením

NETKY.SK • 11 Január 2017, 16:32 • 2 min
V PPS Group sa črtá dohoda odborárov s vedením

BRATISLAVA - V strojárskej spoločnosti PPS Group sa po troch dňoch štrajku medzi zamestnancami a podnikom črtá dohoda. Konštatujú to odborári v tlačovej správe, podľa ktorej sa protest blíži k svojmu záveru. Podľa odborov sa na rokovaniach s vedením firmy začína rysovať konečná podoba novej kolektívnej zmluvy platnej na najbližšie tri roky.

slovakia

left justify in out

Podľa nej by sa mala od 1. januára tohto roka zamestnancom podniku zvýšiť mesačná hrubá mzda aj s odmenami v priemere o 38,50 eura. Kým však nová kolektívna zmluva nie je definitívne podpísaná, strojári zostávajú v ostrom štrajku. Definitívne sa má rozhodnúť vo štvrtok ráno na stretnutí so zamestnancami podniku.


"Myslím, že môžeme byť spokojní. Dosiahli sme trojnásobok toho, čo ponúkal zamestnávateľ v prvý deň štrajku," konštatoval predseda Výboru Základnej organizácie OZ KOVO Podpolianske strojárne Stanislav Ľupták. V súčasnosti odborári čakajú na finálne znenie novej kolektívnej zmluvy, ktorú sú pripravení po preštudovaní a opätovnom odobrení podpísať. Zamestnávateľ v nej síce odmietol vyplatiť zamestnancom odstupné nad rámec Zákonníka práce, či riešiť bezpečnostné prestávky, na druhej strane sa podarilo presadiť zachovanie odchodného nad rámec zákona vo výške jedného až piatich platov, či zachovať benefity a sociálny program nad rámec platných zákonov.


Na začiatku kolektívneho vyjednávania v júli 2016 požadovali odborári v spoločnosti navýšenie platov o 45 eur mesačne, teda o sedem percent. Po desiatich kolách vyjednávania, z toho šiestich pred sprostredkovateľkou, im vedenie ponúkalo navýšenie tarifných miezd o 1,5 %. Po prvom dni štrajku sa ponuka manažmentu zvýšila na 3,5 %, s čím odborári nesúhlasili a rokovali ďalej. Po dvoch dňoch rokovaní nakoniec došlo k spoločnej dohode na podobe novej kolektívnej zmluvy, platnej na roky 2017 až 2019.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona