V pozostalosti Trumana Capota sa našli jeho doteraz neznáme práce

NETKY.SK • 8 Október 2014, 09:44 • 2 min
V pozostalosti Trumana Capota sa našli jeho doteraz neznáme práce

HAMBURG - Doteraz neznáme diela svetoznámeho amerického spisovateľa Trumana Capota objavili v New Yorku. Píše o tom internetové vydanie nemeckého periodika Die Zeit.

slovakia

left justify in out

Podľa rovnakého zdroja ide o 20 poviedok, ale aj asi tucet veršov, práce, ktoré Capote napísal, keď mal 14-17 rokov a ktorých časť sa svojho času objavila v školských novinách, väčšinu však nikdy nezverejnili.

 

Mnohé z diel sa odohrávajú na juhu USA, kde autor vyrastal, pričom ich ústrednými témami sú samota, láska, zločiny alebo pominuteľnosť, teda témy, ktoré zohrali významnú úlohu aj v spisovateľovej neskoršej tvorbe.

 

Redaktor vydania kompletného diela Trumana Capota, spoluzakladateľ vydavateľského domu Kein & Aber v Zürichu Peter Haag a jeho manželka Anuschka Roshani pátrali pôvodne po stratených kapitolách jedného z autorových románov, posmrtne vydaných Vysnených modlitieb v jeho pozostalosti v New York Public Library, keď náhodou narazili na neznáme práce.

 

Dvojica mieni teraz pokračovať v pátraní po eventuálnych ďalších neznámych prácach autora.

 

Truman Capote (1924-1984) patril medzi špičkových amerických spisovateľov minulého storočia. Viacero jeho prác ako Chladnokrvne alebo Raňajky u Tiffanyho preložili aj do slovenčiny a českého jazyka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona