V pošte si nájde pokutu viac ako 500 majiteľov áut

NETKY.SK • 13 Február 2014, 12:26 • 2 min
V pošte si nájde pokutu viac ako 500 majiteľov áut

BRATISLAVA - Viac ako 500 domácností dostalo alebo v najbližšom čase dostane od polície nemilú poštu - rozkaz o pokute. Dopravní policajti začali v polovici januára využívať inštitút objektívnej zodpovednosti, teda môžu pokutovať bez zastavenia vozidla a oznámenie o pokute zasielať držiteľovi auta.

slovakia

left justify in out

"Za prvé tri týždne uplatňovania tohto inštitútu, teda od 14. januára do 2. februára, polícia zistila 528 porušení povinností držiteľa vozidla, ktorým po zistení ich údajov a vyhodnotení získaných dôkazných prostriedkov bol alebo v dohľadnej dobe bude zaslaný rozkaz o uložení pokuty," uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová. Najviac deliktov zistili v Trnavskom kraji. "Najčastejším porušením bolo prekročenie maximálnej stanovenej rýchlosti a nesprávny spôsob jazdy," dodala.


Policajný prezident Tibor Gašpar v úvode roka oznámil, že sa vodiči môžu pripraviť na to, že ich nemusí zastaviť hliadka, ale zásielka o pokute im príde domov. „Spolieham sa aj na psychologický efekt,“ povedal 3. januára Gašpar. Celoslovenskú dopravnú akciu s využitím inštitútu objektívnej zodpovednosti vyhlásilo policajné prezídium 14. januára. Akcia platí až do odvolania. "Veríme, že takéto pozitívne ovplyvňovanie bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky prinesie väčšiu zodpovednosť vodičov, zníženie dopravných nehôd a ich následkov predovšetkým tých najtragickejších," hovorí Baloghová. Podľa polície je ešte skoro hodnotiť vplyv kontrol. "Preventívny dosah na úroveň disciplinovanosti držiteľov vozidiel budeme môcť zhodnotiť až o niekoľko mesiacov zo všeobecne známych dôvodov," hovorí Baloghová. 

 

Policajti využívajú objektívnu zodpovednosť len v poloautomatickom režime. Zariadení na automatické zisťovanie a spracovávanie priestupkov je málo, policajti teda musia celú agendu spracovávať ručne. Pomáhajú si radarmi v autách, videokamerami a prenosnými radarmi. "Po zadokumentovaní priestupku policajti overia identitu majiteľa alebo držiteľa vozidla v policajných evidenciách, manuálne vyhotovia rozkaz o uložení pokuty aj s fotodokumentáciou o spáchaní deliktu a odošlú držiteľovi vozidla do 60 dní od spáchania deliktu," vysvetľuje proces Baloghová. Pokuty budú podľa nej posielať vo väčšine prípadov oveľa skôr, zrejme do 15 až 20 dní. "V prípade automatizovaného systému do konca roka 2017 maximálne do sedem dní," dodáva policajná hovorkyňa.

 

Rozkaz o uložení pokuty obsahuje údaje o účastníkovi konania ako držiteľovi motorového vozidla, výšku pokuty s popisom skutku a tiež informácie o spôsobe úhrady, odôvodnenie a poučenie. Ak držiteľ vozidla do 15 dní od doručenia rozkazu uhradí dve tretiny z uloženej výšky pokuty, pokuta sa považuje za uhradenú v plnej výške. Túto informáciu ľudia nájdu v rozkaze spolu s presnou sumou, ktorá je vypočítaná z plnej výšky pokuty. Ak majiteľ vozidla nechce pokutu platiť, lebo auto v čase spáchania priestupku nešoféroval, môže proti rozkazu o pokute podať odpor. Odpor však musí obsahovať meno, priezvisko a adresu pobytu vodiča. Podaním takéhoto odporu sa rozkaz ruší a vec sa ďalej rieši v správnom konaní. Ak sa však nedokáže vina osobe uvedenej v odpore, polícia pokračuje v konaní o správnom delikte držiteľa vozidla. 
Objektívnou zodpovednosťou dokumentuje polícia povinnosti držiteľa vozidla, konkrétne zákaz predchádzania, rýchlosť jazdy, povinnosť zastaviť vozidlo na príkaz dopravnej značky „Stoj, daj prednosť v jazde!“, zákaz otáčania a cúvania, ďalej zákaz zastavenia a státia, prejazd cez železničné priecestie v čase, keď je to zakázané, prekročenie stanovených hmotností vozidla, zákaz vjazdu, odbočovania alebo prikázaný smer jazdy vyplývajúci z dopravnej značky alebo dopravného zariadenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies