V Portugalsku sa začali prezidentské voľby

NETKY.SK • 24 Január 2016, 11:57 • 2 min
V Portugalsku sa začali prezidentské voľby

MADRID - V Portugalsku sa dnes začali prezidentské voľby. Ich najväčším favoritom je podľa agentúry DPA konzervatívny právnik a novinár Marcelo Rebelo de Sousa, ktorý by mohol získať nadpolovičnú väčšinu hlasov a zvíťaziť už v prvom kole.

slovakia

left justify in out

Ak dnes ani jeden z desiatich kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu odovzdaných hlasov, pôjdu Portugalci k volebným urnám opäť 14. februára. Na základe preferencií sa v druhom kole s de Sousom (67) pravdepodobne stretnú socialisti António Sampaio alebo Maria de Belémová.

 

Súčasný prezident Aníbal Cavaco Silva svoju funkciu zastáva už v druhom päťročnom volebnom období a podľa portugalskej ústavy je povinný 9. marca odstúpiť.

 

Zadlžené Portugalsko požiadalo o medzinárodnú finančnú pomoc v roku 2011 po tom, ako menšinová socialistická vláda nedokázala v parlamente presadiť ekonomické reformy, čo viedlo k jej pádu. Európska komisia, Európska centrálna banka a Medzinárodný menový fond poskytli krajine záchranný balík vo výške 78 miliárd eur.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies