V poradni pre týrané ženy v Poprade mávajú mesačne osem nových klientok

NETKY.SK • 25 November 2016, 14:24 • 2 min
V poradni pre týrané ženy v Poprade mávajú mesačne osem nových klientok

POPRAD – Priemerne osem nových žien zvykne mesačne kontaktovať poradenské centrum občianskeho združenia Progresfem v Poprade, ktoré poskytuje pomoc týraným ženám v meste a okolí.

slovakia

left justify in out

„Mávame mesiace, keď ich je viac, a naopak, keď ich je menej. Napríklad v októbri ich bolo päť a ďalších dvadsať prenesených - tak nazývame tie ženy, s ktorými pracujeme v priebehu roka,“ povedala pre agentúru SITA Karin Jureková z Progresfemu. Ženy sa na centrum obracajú pre násilie a problémy v partnerských vzťahoch. Jureková pripomenula, že násilie páchané na ženách je jednou z najrozšírenejších foriem násilia a jedným z najčastejšie porušovaných ľudských práv na svete. Práve dnešný deň, 25. november, bol vyhlásený za Medzinárodný deň pre odstránenie násilia páchaného na ženách. 


Poradenské centrum Progresfem sa od roku 2012 venuje ženám, ktoré zažívajú násilie zo strany partnerov. Do konca roka realizuje aj pilotný projekt s názvom Ľudské práva pre všetkých – rovnosť bez stereotypov. Jeho cieľom je prostredníctvom prednášok vzdelávať študentov stredných škôl, ale aj pedagogických a nepedagogických pracovníkov a komunít v regióne Kežmarok.

 

„Projekt je zameraný na scitlivenie verejnosti. Študentom ponúkame základný úvod k problematike násilia, teda témy, ako rozpoznať násilný vzťah, prvé príznaky počas randenia, naučia sa tiež rozpoznávať formy a dynamiku násilia, aby vedeli, kedy ide o násilie a kedy nie, či aký je rozdiel medzi hádkou a konfliktom,“ vysvetlila Jureková. Podľa jej slov ide o témy, o ktorých sa v škole v rámci vyučovania nehovorí. „Často sa nám stáva, že mladí nevedia napríklad to, či hádka je už násilie, alebo nie je,“ dodala. Pedagógovia sa zase naučia, ako reagovať a pomôcť v prípade kontaktu so ženou, ktorá zažíva násilie, a akým spôsobom jej pomôcť. Projekt je realizovaný s finančnou podporou Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v rámci dotačného programu Podpora a ochrana ľudských práv a slobôd.


Poradenské centrum sa chce v rámci prednášok zamerať aj na obec Lendak. „Je tam vysoký výskyt násilia a silný tradicionalistický vplyv, ktorý sa pod to podpísal,“ uviedla Jureková. Centrum v Poprade podľa jej slov navštevujú aj ženy z tejto obce. „Vydáva nám to istý impulz, stretli sme sa aj s niektorými žiakmi z Lendaku a tí veľmi zle reagovali na niektoré situácie, dokonca až neadekvátne,“ povedala. 


Aj tento rok poradenské centrum organizuje v Poprade verejné podujatie Vypískajme násilie, ktoré sa uskutoční 1. decembra o 17:00 na Námestí sv. Egídia, v blízkosti obchodného centra. Jeho súčasťou bude aj výstava figurín Umlčaných svedkýň, ktorá je spomienkou na ženy zavraždené manželmi či partnermi. „Akcia má za cieľ vyviesť ľudí z letargie a z nevšímavosti. Je mementom toho, že spoločnosť, aj štátne či iné orgány, nevenujú dostatočnú pozornosť tomu, že k takýmto vraždám dochádza aj napriek tomu, že máme legislatívu,“ skonštatovala Jureková. Podujatie je organizované pod záštitou mesta Poprad a s jeho podporou.


Kampaň Vypískajme násilie sa koná v siedmich mestách na Slovensku, okrem Popradu aj v Košiciach, Spišskej Novej Vsi, Trebišove, Bratislave, Michalovciach a v Martine.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies