V Poprade si pripomenuli prvý transport dievčat a žien do Auschwitzu

NETKY.SK • 25 Marec 2019, 17:28 • 2 min
V Poprade si pripomenuli prvý transport dievčat a žien do Auschwitzu

POPRAD – Mesto Poprad si aj tento rok pripomína tragickú udalosť – prvý transport tisícky židovských žien a dievčat do koncentračného tábora Auschwitz, ktorý si nacisti zriadili v Poľsku.

slovakia

left justify in out

V domnienke, že idú za prácou do pracovného tábora sa začali v Poprade zhromažďovať už niekoľko dní pred prvým transportom. Prvý vlak vyrazil z popradskej železničnej stanice večer 25. marca 1942 o dvadsiatej hodine dvadsiatej minúte.


„Prvý transport do Auschwitzu je mementom, na ktoré sa nesmie zabudnúť, musíme spraviť všetko pre to, aby sme fašizmu a rasizmu nedali zelenú ani v dnešnej dobe,“ uviedol riaditeľ Múzea židovskej kultúry Pavol Mešťan, ktorý zároveň dodal, že železničná stanica Poprad-Tatry bola pred 77 rokmi miestom, odkiaľ vyrazili tisícky žien na cestu smrti. V dobytčích vagónoch sa tiesnili mladé ženy a dievčatá nevediac, že sa vezú na takmer istú smrť.

 

img

Veľvyslanec Spolkovej republiky Nemecko v SR Joachim Bleicker kladie veniec k pamätníku obetiam holokaustu počas pietnej spomienky na pamiatku obetí prvého transportu zo Slovenska do nemeckého koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau na železničnej stanici v Poprade.

 

Obete holokaustu si uctila aj ministerka kultúry Ľubica Laššáková „Stojíme na mieste neuveriteľnej ľudskej tragédie, ktorá sa nesmie opakovať. Každé z týchto dievčat malo svoje plány, ktoré sa nikdy nenaplnili. Dnes už nie je medzi nami veľa živých pamätníčok, čochvíľa nebude žiadna, ostanú len mramorové pomníky, pripomínajúce túto tragédiu, ako výstrahu, aby sa nikdy neopakovala,“ povedala ministerka vo svojom príhovore na železničnej stanici v Poprade.

 

img

Muž máva izraelskou a slovenskou zástavou pri pamätníku obetiam holokaustu.


V prvých štyroch transportoch bolo 3 670 dievčat a žien, v ďalších odchádzali mladí chlapci od šestnásť rokov a od júla už vlakmi začali deportovať celé rodiny vrátane malých detí a starcov.

 

Z popradskej stanice od júna 1942 vypravili ešte ďalších šesť transportov. Do Osvienčimu deportovali 3 000 ľudí a 3 858 do Treblinky.

 

img

Joachim Bleicker pri príhovore počas pietnej spomienky. 

 

V októbri 1942 násilné transporty zastavili a obnovili ich až na jeseň v roku 1944. Z celkového počtu 65 692 deportovaných slovenských Židov do Osvienčimu sa podľa údajov repatriačných úradov vrátilo v roku 1945 celkovo 348 osôb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies