V Poprade ošetria denne počas top sezóny 20 lyžiarskych úrazov

NETKY.SK • 9 Január 2013, 08:05 • 2 min
V Poprade ošetria denne počas top sezóny 20 lyžiarskych úrazov

V Poprade ošetria denne počas top sezóny 20 lyžiarskych úrazov - Zaujímavosti S otvorením zimnej sezóny pribudlo v Popradskej nemocnici lyžiarskych úrazov a to najmä zahraničných návštevníkov. Tá najhorúcejšia sezóna sa začala okolo 28.

slovakia

left justify in out

imgS otvorením zimnej sezóny pribudlo v Popradskej nemocnici lyžiarskych úrazov a to najmä zahraničných návštevníkov.

"Tá najhorúcejšia sezóna sa začala okolo 28. decembra a čakáme, že bude trvať asi do 10. januára. V priemere denne ošetríme 20 lyžiarskych úrazov," zhodnotil pre TASR vedúci lekár oddelenia centrálneho príjmu Nemocnice Poprad, a. s., Jozef Chlebec.

Podľa neho ide prevažne o úrazy hlavy, dolných končatín a zápästia. Majú tu pacientov aj zo Slovenska, výrazne sa však v top lyžiarskej sezóne zvýšil počet pacientov zo zahraničia v porovnaní s inými obdobiami. "Ide hlavne o turistov z Ruska, Ukrajiny, Litvy, Česka, Poľska, prípadne zo západnej Európy. Je to zhruba rozdelené medzi všetky národnosti, nie je žiadna, ktorá by vyčnievala," konkretizoval Chlebec.

Najväčší počet úrazov sa podľa neho stáva v Tatranskej Lomnici, kde je pohyb lyžiarov najväčší."Zaregistrovali sme aj dva ťažké úrazy pri horolezectve v Tatrách a riešime aj úrazy pri dopravných nehodách, ktoré súvisia s migráciou turistov," objasnil Chlebec, ktorý v popradskej nemocnici pracuje už 17 rokov. Na oddelení centrálneho príjmu je počas služby neurológ, internista, chirurg, traumatológ, v priemere tri sestry a dvaja ošetrovatelia.

"Spomínam si, mali sme tu úraz chlapca, ktorý narazil hlavou do turniketu, keď podcenil brzdenie pri dojazde na svahu," priblížil jeden z netypických úrazov Chlebec. Momentálne je na traumatológii hospitalizovaný aj horolezec z Litvy, ktorý spadol pri výstupe na Malý Kežmarský štít nad Chatou pri Zelenom Plese. Tiež je tu lyžiarka Kamila, do ktorej cez víkend v Lopušnej doline zozadu narazil iný lyžiar a má narazenú krčnú chrbticu. Dnes na centrálnom príjme ošetrili okrem iných aj dievčatko, ktoré spadlo na detskom svahu v Tatranskej Lomnici. Osemročná Irenka zo srbského mesta Nový Sad si pri páde zlomila nohu, ktorú jej museli zasadrovať.

Najnebezpečnejším lyžiarom na svahu je podľa Chlebeca asi 40-ročný obézny chlap, veľmi nešportujúci, ktorý má rýchle lyže a dobrý výstroj. "Tí väčšinou rozdávajú úrazy, sú nadmerne rýchli a tým aj nebezpeční. Najčastejšie ošetrujeme úrazy u detí, máme prevažne mladších pacientov, ktorí sú na svahoch najzraniteľnejší," dodal Chlebec.

So zahraničnými pacientmi sa podľa neho pracuje v celku dobre, nemávajú nejaké závažné problémy. Sú však niektoré typy lyžiarov, ktoré špekulujú pri platení. "Sú to väčšinou Poliaci, ktorí s tým majú problém a skúšajú vyjednávať," dodal Chlebec. Pacienti, ktorí prídu do popradskej nemocnice a nemajú zdravotný preukaz Európskej únie (EÚ), totiž musia platiť na mieste a doma im to poisťovňa preplatí. Náklady napr. pri ošetrení zlomeniny sa pritom pohybujú na úrovni cca 60 eur pre pacientov mimo EÚ, o polovicu menej to stojí návštevníkov, ktorí sú občanmi EÚ.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona