V ponuke Ria legendy, utečenci aj veľa strašiakov

NETKY.SK • 5 August 2016, 12:06 • 2 min
V ponuke Ria legendy, utečenci aj veľa strašiakov

RIO DE JANEIRO - Keď 2. októbra 2009 delegáti 121. zasadnutia Medzinárodného olympijského výboru v Kodani svojimi hlasmi rozhodli o tom, že Hry XXXI. olympiády sa v roku 2016 uskutočnia v Riu de Janeiro, zrejme si neuvedomovali riziká, ktoré so sebou niesla táto vskutku historická voľba.

slovakia

left justify in out

Viaceré z nich sa ukázali až po čase. Prehlbujúca sa politická a ekonomická kríza, znečistená voda a ovzdušie, vysoká kriminalita, slabý predaj vstupeniek či hystéria okolo vírusu zika. K tomu všetkému všadeprítomné obavy z možných teroristických útokov a drastické škrtanie výdavkov na bezproblémový chod hier. To všetko sú pádne argumenty proti Riu, ale nie také, aby pochovali jeho historickú úlohu. Už len niekoľko hodín delí športový svet od chvíle, keď sa mesto karnevalov a futbalu Rio de Janeiro stane aj epicentrom multinárodnostného olympijského festivalu. Slávnostné otvorenie OH 2016 sa uskutoční v sobotu od 1.00 h SELČ. Pri slávnostnom defilé krajín na štadióne Maracana nebude chýbať ani Slovensko.

Prezidentka mimo úradu aj otváracieho ceremoniálu
Brazílčania stoja na prahu prvých olympijských hier vo svojej krajine aj celej Južnej Amerike, ale majú nefunkčnú prezidentku, ktorá porušila finančné zákony krajiny a nepríde ani na otvárací ceremoniál. Brazília sa nachádza nielen v politickej, ale aj hospodárskej recesii a nálada medzi obyvateľstvom nie je ružová. "Podľa prieskumu spoločnosti Ibope až 60% Brazílčanov si myslí, že hry prinesú krajine viac škôd ako úžitku a neveria sladkým rečiam politikov o olympijskej konjunktúre. Štát Rio de Janeiro, ktorý nesie na svojich bedrách štvrtinu nákladov na olympijské hry, čiže približne 12,2 mld. dolárov, vyhlásil v júni fiškálny stav ohrozenia a na pokrytie bezpečnosti počas hier musel použiť peniaze z federálnych fondov určené pre dôchodcov a úradníkov. Štátne nemocnice v krajine sú v dôsledku rozpočtovej krízy na tom tak zle, že obmedzujú liečbu a vracajú pacientov do domáceho ošetrenia," napísal nedávno s plnou vážnosťou portál AOL.


Kritici otvorene pripomínajú, že udelenie práva usporiadať olympijské hry pre Brazíliu zároveň znamenalo zhoršenie sociálneho postavenia, zdravotnej starostlivosti, vzdelávania a bezpečnosti pre väčšinu z 200 miliónov obyvateľov tejto najväčšej juhoamerickej krajiny. Aj napriek týmto drastickým príkladom prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach vidí olympiádu v Brazílii na jej prahu ako pozitívny projekt. "Rio de Janeiro by bez olympijských hier nebolo tam, kde sa teraz nachádza. A keď sa doteraz o Riu hovorilo prevažne v negatívnych súvislostiach, po skončení hier to bude oveľa lepšie," vyhlásil 62-ročný bývalý nemecký šermiar Bach.


Organizátori OH museli v ťažkej ekonomickej situácii prijať viaceré úsporné opatrenia. Za posledný polrok skresali pôvodne plánované prevádzkové náklady vo výške 1,85 miliardy dolárov až o pol miliardy. V porovnaní s pôvodnými plánmi najviac ušetria na oboch ceremoniáloch - otváracom a záverečnom. Skromnejšie však je aj vybavenie Olympijskej dediny a služby v nej, vozový park organizačného výboru či stravovanie všetkých akreditovaných účastníkov hier. Počet dobrovoľníkov organizátori zredukovali zo 70-tisíc na 50-tisíc. Starosta Ria Eduardo Paes ešte v januári, keď do začiatku OH 2016 zostávalo 200 dní, ponúkol optimistickú tézu o tom, že Brazília nie je bohatá krajina, preto ani olympijské hry v Riu nebudú pompézne a márnotratné. Paes ako jeden z možných prezidentských kandidátov vo voľbách v roku 2018 verí, že prostredníctvom OH získa pozitívne body. "Nie sme Čína. My nechceme a ani nezorganizujeme olympiádu vyhodených peňazí. Ak sa nám naskytne príležitosť na rozumné krátenie výdavkov v rozpočte, urobíme to," povedal Paes. Olympijskí analytici pripomínajú, že vyššie uvedené negatívne skutočnosti nie sú len zle prichytenou nálepkou na tvári Ria. "Ani Veľká Británia sa v prvej polovici roka 2012 neponášala na krajinu, kde by sa mal uskutočniť honosný olympijský večierok. Globálna finančná kríza zasiahla ekonomiku tvrdým spôsobom a vláda zaviedla rozsiahle škrty vo verejných službách. Dokonca aj počasie bolo strašné: Celé leto neúprosne bubnoval dážď," pripomenul Newsweek situáciu spred štyroch rokov, ktorá predchádzala olympijskému sviatku v Londýne.

Strašiak zika a ruská dopingová mašinéria rozdelili svet
Zika je iba jednou z množstva chorôb prenášaných komármi, ale v súvislosti s olympijskými hrami v Riu poslúžila viacerým športovcom ako vhodný argument ich vynútenej absencie. Zdravotné riziká s tým spojené použili na ospravedlnenie svojej neúčasti najmä viacerí tenisti na čele s hráčmi Top Ten Milosom Raonicom, Tomášom Berdychom, ale bola medzi nimi aj slovenská jednotka Martin Kližan. Ešte viac ako nebezpečný vírus rozdelil športový svet zákaz účasti veľkého počtu ruských športovcov pod sochou Krista. Štátom riadená dopingová mašinéria stiahla so sebou na dno priepasti aj športovcov, ktorí v nej nikdy neboli, čiže nemali s dopingom nič spoločné. Svetová antidopingová agentúra však v prípade atlétov zvolila princíp kolektívnej viny a celoplošne im s požehnaním Športového arbitrážneho súdu zakázala štart v Riu. Medzinárodný olympijský výbor už taký striktný nebol, keď posudzoval otázku (ne)účasti všetkých ruských športovcov v karnevalovom meste. Napriek závažným záverom správy kanadského právnika Richarda McLarena o štátom riadenom krytí užívania zakázaných látok v ruskom športe ponechal právo vysloviť ortieľ nad účasťou reprezentantov z tejto krajiny na OH 2016 jednotlivým športovým federáciám. Automatický zákaz dostali iba Rusi s dopingovou minulosťou. Tú rozhodne nemá za sebou Jelena Isinbajevová. Dlhoročná cárovná žŕdky aj preto na plnú hubu povedala: "Je to čisto politické rozhodnutie, že nás nepustili do Ria. Neexistuje žiadny konkrétny dôvod na to, aby sa zachoval trest proti našim atlétom." Isinbajevová si rypla aj do športovcov iných krajín, ktorí dostali zelenú pre cestu do Južnej Ameriky. "Nechajte teda tých pseudočistých ostatných zahraničných športovcov vydýchnuť úľavou, nech majú možnosť víťaziť v Riu bez nás, Rusov. Vždy to bolo tak, že ste sa nás báli, lebo sme silní. Ďakujem, že pochovávate atletiku!" dodala dvojnásobná olympijská víťazka a trojnásobná majsterka sveta.

Favoritom na zapálenie ohňa Pelé, tipom Guimaraes
V Brazílii neexistuje historicky známejší športovec ako Pelé. A keď Rio dostalo právo na usporiadanie olympijských hier, Pelé emotívne vyhlásil: "Cítim sa, akoby som sa stal po štvrtý raz majstrom sveta." Aj preto je tento 75-ročný legendárny futbalista hlavným favoritom na zapálenie olympijského ohňa v piatok na štadióne Maracana. A to napriek jeho nie najlepšiemu zdravotnému stavu po operácii bedrového kĺbu a na účasť na slávnostnom otvorení hier potrebuje aj súhlas svojich sponzorov. Experti na olympijskú problematiku pripomínajú ešte jednu vec v súvislosti s Pelém. "Má tri tituly majstra sveta, ale nikdy nesúťažil na olympijských hrách..." Iná skupina odborníkov sa prihovára za športovca z iného odvetvia ako futbalu, ktorý je v krajine náboženstvom. "Prečo takýmto spôsobom nezviditeľniť niekoho, kto obetoval svoj život na dosahovanie olympijských úspechov? Jedno meno, ktoré sa vynára v mysli, je José Roberto Guimaraes. V roku 1992 bol trénerom mužského volejbalového tímu Brazílie, ktorý na OH v Barcelone bral zlaté medaily. V roku 2008 v Pekingu a 2012 v Londýne zasa priviedol k rovnakej zlatej radosti brazílske volejbalistky. Napriek týmto úspechom zlatú olympijskú medailu nemá, lebo MOV nerozdáva cenné kovy trénerom či členom realizačných tímov, iba športovcom," pripomína zaujímavý fakt portál plus55.com.

Legendy Phelps a Bolt, ale aj tím utečencov
Rio de Janeiro uvidí v akcii športové legendy, vždy ambicióznych favoritov, ale aj vskutku takých športovcov, ktorí sa v duchu olympijského hesla prídu len zúčastniť. Väčšia osobnosť v histórii olympijského športu, ako je Michael Phelps, neexistuje. Tridsaťjedenročný Američan má v zbierke 18 zlatých a celkovo 22 medailí a v Riu ho čaká už piata olympijská účasť. V piatok na štadióne Maracana ponesie americkú vlajku počas slávnostného nástupu športovcov a už o deň neskôr skočí do vody Olympic Aquatics Stadium, aby sa pokúsil rozšíriť svoje medailové spoločenstvo. Už vyše týždňa sa v Riu pripravuje na svoju tretiu olympiádu Usain Bolt. Jamajský rýchlik zatiaľ na olympijských hrách nepozná iný odlesk medaily ako zlatý. Víťaznú kombináciu 100 m, 200 m a 4x 100 m predviedol v Pekingu 2008 a tiež v Londýne 2012. Po ničom inom netúži ani v Riu, hoci bude mať o čosi sťaženú úlohu. Zdravotné problémy mu začiatkom júla nedovolili dokončiť jamajský šampionát. Pre zranenie zadného stehenného svalu na ľavej nohe nenastúpil na finále behu na 100 m a následne vynechal aj dvojstovku. Obe disciplíny ovládol jeho rival Yohan Blake. "Boj o olympijské zlato je otvorený a má viac favoritov. Ja som jedným z nich," povedal Bolt po prílete do Ria.


Špeciálnou kapitolou nadchádzajúceho olympijského sviatku bude tím zostavený z utečencov. Bude mať desať členov, ktorí sa predstavia pod olympijskou vlajkou. Je to jeden z dôkazov, že účasť na OH je otvorená pre všetkých, ktorí splnia športové kritériá. "Kiežby sme v budúcnosti nemuseli zostavovať podobný výber. Chceme vyslať posolstvo nádeje pre všetkých, ktorí museli opustiť svoje domovy," vyhlásil prezident MOV Thomas Bach pri predstavovaní športovcov zo Sýrie, Južného Sudánu, Konga a Etiópie. Vedúcou výpravy je niekdajšia olympionička z Kene Tegla Loroupeová. "Museli sme utiecť z našich krajín, pretože sme nemali na výber. Nikto z nás nie je utečencom dobrovoľne, ale stále sme ľudia ako ktokoľvek iný," doplnila sýrska plavkyňa Jusra Mardiniová.
Novinkou v športovej olympijskej rodine budú v Riu golf a ragby. Zatiaľ čo ragby sa objaví pod piatimi kruhmi prvýkrát od roku 1924, jedno z najvýnosnejších svetových športových odvetví golf sa v Južnej Amerike vráti do olympijského programu dokonca po 112 rokoch. Práve golf však výrazne zasiahli ospravedlnenia popredných protagonistov tohto športu. Po Dustinovi Johnsonovi, Jasonovi Dayovi a Rorym McIlroyovi sa z obáv pred vírusom zika odhlásil z golfového turnaja aj posledný z elitného svetového kvarteta Jordan Spieth.

Koľko medailí prinesie 51 Slovákov?
Letná verzia olympijských hier sa už po šiesty raz uskutoční aj za účasti športovcov zo Slovenska. Od premiéry v Atlante 1996 uplynulo presne 20 rokov, vtedy reprezentovalo Slovensko 71 športovcov. Teraz ich bude o 20 menej. Najväčší počet z 51-člennej výpravy (ďalšia istá účastníčka tenistka Dominika Cibulková odriekla účasť pre zranenie) tvoria 16 atléti. Medailové ambície budú mať tradične vodácke odvetvia (kanoistika na divokej vode a rýchlostná kanoistika), ale aj streľba či práve atletika. V Riu sa predstaví aj 7 úradujúcich majstrov sveta zo Slovenska v olympijských športoch. Sú nimi chodec na 50 km Matej Tóth, strelec - trapista Erik Varga, členovia K4 na 1000 m Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr a Tibor Linka a cyklista Peter Sagan. Posledný menovaný však vzhľadom na náročnosť okruhu dal prednosť horskej pred cestnou cyklistikou. Slovenskou vlajkonosičkou na otváracom ceremoniáli bude členka MOV, strelkyňa Danka Barteková. "Máme vo výprave športovcov výborných, vynikajúcich a výnimočných. Tých výnimočných nie je veľa, ale máme ich. Ak budú mať šťastie a všetko bude v poriadku, tak nepochybujem o tom, že dosiahnu výnimočné výsledky. Síce to znie ako klišé, ale ja sám budem spokojný, keď sa všetci vrátime domov živí a zdraví. A po športovej stránke nebudeme neúspešní," povedal pred začiatkom OH v Riu de Janeiro šéf SOV František Chmelár. Z predchádzajúcich OH v Londýne Slováci priviezli 4 medaily, ale chýbalo medzi nimi zlato. Celkovo slovenskí športovci vybojovali na všetkých letných a zimných verziách hier v ére samostatnosti od roku 1994 dovedna 29 medailí (9x zlato, 11x striebro, 9x bronz). Zaokrúhlenie tohto počtu sa očakáva práve v Riu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona