V pondelok vystrelili militanti z Gazy 14 rakiet

NETKY.SK • 30 Jún 2014, 13:14 • 2 min
V pondelok vystrelili militanti z Gazy 14 rakiet

JERUZALEM - Najmenej 14 rakiet vystrelených z Pásma Gazy dopadlo v pondelok v južnom Izraeli, uviedla izraelská armáda.

slovakia

left justify in out

Rakety spôsobili požiar, dve osoby ošetrili v nemocnici, povedal hovorca polície Micky Rosenfeld. Militantné hnutie Hamás zvýšilo v posledných týždňoch ostreľovanie Izraela potom, ako izraelská armáda zintenzívnila operáciu proti militantom v Gaze. Operácia je súčasť pátracej akcie po troch unesených izraelských tínedžeroch, z čoho Izrael viní Hamás.

 

Pásmo Gazy de facto zostalo pod nadvládou Hamásu aj napriek novovytvorenej palestínskej jednotnej vláde, ktorej súčasťou je aj hnutie Fatah prezidenta Mahmúda Abbása. Hamás uchopil kontrolu v Pásme Gazy od jednotiek lojálnych Západom podporovaného Abbása pred siedmimi rokmi. 

 

Izraelská armáda v nedeľu ráno letecky ostreľovala Pásmo Gazy. Nálety zasiahli 12 cieľov vrátane skrýše na odpaľovanie rakiet a dielne na výrobu zbraní. Palestínski militanti vystrelili v sobotu večer na izraelské územie šesť rakiet, z ktorých dve zasiahli a zapálili závod v meste Sderot.    

 

Len od začiatku júna Palestínčania vypálili na Izrael vyše 60 rakiet, čo je štyrikrát viac než v máji. Podomácky vyrobené strely väčšinou nikoho nezrania, no dokážu napáchať škody a spôsobujú paniku medzi izraelským obyvateľstvom žijúcim v blízkosti hranice.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona