V pondelok odštartuje 39. ročník slávnej Rely Dakar

NETKY.SK • 1 Január 2017, 09:13 • 2 min
V pondelok odštartuje 39. ročník slávnej Rely Dakar

ASUNCIÓN - V pondelok 2. januára 2017 odštartuje 39. ročník slávnej Rely Dakar. Na jej štarte nebude opäť chýbať ani dvojica slovenských motocyklistov Štefan Svitko a Ivan Jakeš. Obaja slovenskí pretekári netaja smelé ambície, skúsenejší Jakeš chce zaútočiť na celkové prvenstvo.

slovakia

left justify in out

Tohtoročná Rely sa začne v hlavnom meste Paraguaja Asunción, cieľ je 14. januára v argentínskej metropole Buenos Aires. Na programe je cekovo 12 etáp a pretekári budú mať voľný deň 8. januára v kolumbijskom meste La Paz.

 

Vlaňajšia Rely Dakar sa pre 43-ročného Jakeša skončila v úvode 6. etapy. V piatej utrpel ťažký pád, pri ktorom si potrhal väzy v pravom kolene a pomliaždil prsty na ľavej nohe. Napriek tomu nastúpil do nasledujúcej etapy, ale približne po 20-tich kilometroch to napokon vzdal. Rely mal pritom solídne rozbehnutú a aj preto má pred jubilejnou desiatou účasťou na Dakare vysoké ambície. "Môžem povedať, že urobím všetko pre to, aby som vyhral. Viem, že Dakar je vždy peklo, navyše teraz máme informácie, že to má byť najťažší ročník v histórii. To nám však 'sľubujú' každý rok," poznamenal Jakeš, ktorého dakarským maximom je 4. miesto v roku 2013.

 

S konštruktérskym tímom počas roka vymenili motor na motorke, zlepšili jej elektroniku a popracovali na krútiacom momente. "Ten sme v minulosti mali slabší a preto sa motorka dostávala na maximálnu rýchlosť neskôr. To sme potrebovali zlepšiť," poznamenal Jakeš, ktorého trénerom na Dakare bude bývalý francúzsky pretekár David Frétigné.

 

O vysokých ambíciách hovorí aj člen Slovnaft teamu Štefan Svitko. Ten vlani skončil na skvelom druhom mieste, vyhral 10. etapu z Belénu do La Rioja a na ôsmej účasti na Dakare bude mať novú továrenskú motorku od KTM. "Mal som viacero ponúk od iných značiek, táto je však obratná a ľahká. Ja chcem mať čo najväčšiu šancu dokončiť Dakar, takže odchod od KTM si neviem predstaviť. Myslím si, že výhodou bude, že počas Dakaru budeme na nej môcť jednoduchšie vymieňať súčiastky," poznamenal Svitko na tlačovej konferencii pred Dakarom.

 

Podobne ako Jakeš, aj Svitko mal nedávno problémy s kolenom. Verí však, že tie mu neznepríjemnia ôsmu účasť na Dakare. V rámci prípravy absolvoval sústredenie v Chorvátsku a Vysokých Tatrách a po vlaňajšom druhom mieste budú očakávania od 34-ročného motocyklistu vysoké. "Ja to radšej nevnímam. Myslím si, že z pätnástky najlepších jazdcov môže vyhrať hocikto," uviedol Svitko, ktorý vlani skončil za Tobym Priceom. Ten bude na štarte najslávnejšej rely aj tentoraz.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies