V pondelok navštívi slovenský kontingent KFOR v Kosove

NETKY.SK • 27 September 2010, 07:08 • 2 min
V pondelok navštívi slovenský kontingent KFOR v Kosove

V pondelok navštívi slovenský kontingent KFOR v Kosove

slovakia

left justify in out

img

Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová spoločne s ministrom obrany Ľubomírom Galkom odcestujú v pondelok 27. septembra na jednodňovú pracovnú návštevu Kosova. Ako dnes TASR informoval Tlačový odbor Úradu vlády SR, v rámci nej sa premiérka stretne s príslušníkmi slovenského kontingentu KFOR - SLOVCON a tiež s veliteľom KFOR generálmajorom Erhardom Bühlerom.
      Na základni Šajkovac položí veniec k pamätníku obetí leteckého nešťastia z januára 2006, ktoré sa stalo pri maďarskej obci Hejce. Pri tragédii 19. januára 2006 sa zrútilo lietadlo slovenských ozbrojených síl s príslušníkmi slovenského kontingentu mierovej operácie KFOR, ktorí sa vracali zo zahraničnej misie do vlasti.
      Predsedníčka vlády SR si na veliteľstve KFOR uctí aj pamiatku všetkých vojakov, ktorí zahynuli pri plnení úloh v medzinárodnom kontingente. Poďakuje sa tiež slovenským vojakom slúžiacim v misii KFOR, ktorí zabezpečujú mier v tejto oblasti a odovzdá im medaily. V Šajkovaci sa stretne s českou delegáciou pod vedením ministra obrany Českej republiky Alexandra Vondru.
      Ako informuje webová stránka Ministerstva obrany (MO) SR, sily KFOR sa sústreďujú na posilnenie bezpečnosti v pohraničnej oblasti Kosova s Macedónskom a Albánskom, na kontrolu dodržiavania zákazu používania kosovských komunikácií ozbrojenými skupinami etnických Albáncov a na monitorovanie podpory terorizmu.
      Ozbrojené sily (OS) Slovenskej republiky pôsobia v operácii Severoatlantickej aliancie (NATO) KFOR od 7. septembra 1999. Spočiatku prostredníctvom ženijnej jednotky v počte 40 vojakov v rámci rakúskeho práporu AUSCON/KFOR. Od februára 2002 pôsobí na základe dohody medzi slovenským a českým MO v operácii KFOR mechanizovaná rota Ozbrojených síl Slovenskej republiky na spoločnej základni Šajkovac. SR má pre túto misiu Národnou radou SR schválený mandát v počte 140 vojakov. Rovnaký počet ich je v operácii reálne nasadených.
      Počas minuloročnej decembrovej návštevy vojakov v Kosove náčelník Generálneho štábu OS SR Ľubomír Bulík avizoval, že Slovensko plánuje do konca roka 2010 znížiť počet svojich vojakov v misii KFOR zo súčasných 140 na počet do 20 vojakov. Budúcnosť tejto operácie bola aj jednou z hlavných tém konferencie Vojenského výboru NATO, ktorá sa konala vo Vysokých Tatrách od 17. do 19. septembra.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies