V pondelok má pokračovať pojednávanie kauzy BMG

NETKY.SK • 4 Máj 2014, 10:18 • 2 min
V pondelok má pokračovať pojednávanie kauzy BMG

BRATISLAVA - V pondelok by na Špecializovanom trestnom súde malo pokračovať pojednávanie starej kauzy údajného tunelovania nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia po prevode na nových majiteľov.

slovakia

left justify in out

 Nie je vylúčené, že ak nenastanú prekážky, tak by tento prípad s novinárskou prezývkou nekonečný príbeh, mohol dospieť do štádia záverečných rečí. V kauze figurujú traja obžalovaný: bývalý veľkopodnikateľ Jozef M., z ktorého sa časom stal dôchodca, Dávid B., ktorý si medzičasom odkrútil trest za menší skutok kauzy, a Patrik P. Trojicu prokurátor žaluje za trestné činy založenia a zosnovania zločineckej skupiny a podvod. Podľa obžaloby spôsobili spoločnostiam BMG Invest a Horizont Slovakia škodu vyše 26,5 milióna eur. Podľa prokuratúry údajne manipulovali s pohľadávkami a majetkovými podielmi v niektorých spoločnostiach z portfólia majetku nebankoviek a iných spoločností.

 

V tejto kauze vôbec nejde o podvedenie klientov nebankoviek, že na obrovských úrokoch z ich vkladov zarobia rozprávkové peniaze. Za toto už v minulosti odsúdili pôvodných šéfov BMG a Horizontu – Vladimíra Fruniho, Mariána Šebeščáka a v neprítomnosti aj Františka Matíka, ktorý je roky na úteku. Bývalý Špeciálny súd v Pezinku 10. januára 2007 vymeral Frunimu a Matíkovi po 11,5 roka väzenia a prepadnutie majetku, Šebeščákovi, ktorý spolupracoval s políciou, sedem rokov. Odsúdení sú podľa súdu zodpovední za nevyplatenie vkladov klientov nebankových spoločností BMG Invest a Horizont Slovakia v objeme vyše 14 miliárd Sk, teda 465 miliónov eur. Na konci mája Frunimu trest správoplatnili na najvyššom súde, kde sa odvolal. Šebeščáka v polovici decembra 2007 predčasne prepustili z väzenia, v januári 2012 zomrel po zdravotných komplikáciách. Fruni sa dostal z väzenia v júli 2008, tiež ho podmienečne prepustili. Spoza mreží vyšiel za dobré správanie o vyše dva roky skôr, jeho majetok sa rozpredal. 

 

Prípad údajného tunelovania zvyšku majetku nebankoviek potom, ako sa dostali za nejasných okolností na nových majiteľov, riešia súdy dodnes. Na ostatnom hlavnom pojednávaní 6. marca tohto roka sa prípad opäť nepohol vpred - jeden obžalovaný Patrik P. nemal obhajcu, lebo ten mu krátko predtým vypovedal plnú moc. U Patrika P. v minulosti už viackrát vznikli prekážky, ktoré spôsobili odročovanie. Po jeho PN-kách dal sudca preskúmať jeho zdravotný stav. Prípad odročovali v minulosti aj pre práceneschopnosť spoluobžalovaného Dávida B. Naposledy sa pojednávalo začiatkom novembra 2012 (plánovaný termín 4. februára 2013 zrušili pre chorobu sudcu). Vtedy sa uskutočnil dlho pripravovaný svedecký výsluch bývalého riaditeľa TV NOVA Vladimíra Železného, ale ten cez telemost z budovy štátneho zastupiteľstva žiadne nové informácie k prípadu nebankoviek nepovedal. 

Prípad dlhšie stál aj pre rozhodovanie najvyššieho súdu o dovolaní spomínaného Dávida B., ktorého súd v minulosti samostatne odsúdil za menší skutok sprenevery z tejto kauzy na päťročné väzenie. Na marcové pojednávanie však už Dávida B. nemuseli predviesť z väzenia, lebo bol už pár dni na slobode – 21. februára ho podmienečne prepustili z výkonu trestu, dostal štvorročnú skúšobnú lehotu. O prepustenie mohol požiadať po odpykaní si dvoch tretín trestu, pričom, paradoxne, odsedel si ešte viac ako celý päťročný trest. Za mrežami strávil asi sedem rokov, ale časť z toho bola vo väzbe a z nej mu celú dĺžku do výkonu trestu nezarátali. 

 

Tento menší skutok sprenevery oddelili z kauzy údajného tunelovania nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia na návrh prokurátora ešte v novembri 2010. Išlo v ňom o 5,6 milióna korún (185 886 eur). Odsúdený zaň bol len obžalovaný Dávid B, ktorý si mal začať odpykávať trest ešte v roku 2012. Pretože tak neurobil, Špecializovaný trestný súd v Pezinku na neho vydal európsky aj medzinárodný zatykač. Zadržali ho napokon 14. marca 2012 príslušníci jednotky tzv. Lovcov lebiek na pražskom Smíchove. Podľa obžaloby vybral Dávid B. peniaze v jednej z dcérskych spoločností Horizontu - Horizont Investment and Consulting. V tomto prípade prokuratúra tvrdila, že využil plnú moc pôvodného majiteľa nebankoviek Vladimíra Fruniho, ktorá ho oprávňovala popri inom aj na zastupovanie spoločnosti Horizont Investment and Consulting. Dávid B. zriadil v banke neobmedzené dispozičné právo pre svedka Ľubomíra V., s ktorým mu sprostredkoval kontakt Peter G. Potom Dávid B. prostredníctvom Ľubomíra V., ktorý podľa obžaloby nepoznal účel dispozičného práva, uskutočnil v marci 2002 bezhotovostný prevod sumy 5,6 milióna korún na účet inej spoločnosti zo Žiliny. Deklaroval ho ako úhradu služby dodávateľa, teda spoločnosti, ktorej poslal peniaze. Podľa prokuratúry to urobil s vedomím, že služby nemajú byť nikdy poskytnuté. Po pár dňoch Ľubomír V. ako formálny konateľ spoločnosti, ktorá dostala peniaze, na pokyn sprostredkovateľa Petra G. vybral prevedenú sumu a odovzdal mu ju. 

 

V samotnej kauze nebankoviek Špeciálny súd odsúdil 27. apríla 2007 za trestné činy založenia a zosnovania zločineckej skupiny a podvodu okrem Dávida B. aj Jozefa M. na 12 rokov a Patrika P. na 10 rokov. Dávidovi B. vymeral súd 11 rokov. Obžalovaní sa proti rozsudku odvolali. Najvyšší súd SR ho v októbri 2007 zrušil a kauzu vrátil na opätovné prerokovanie. Obnovený proces sa súdu podarilo otvoriť 9. februára 2009 až na siedmy pokus. Dôvodmi, pre ktoré dovtedy nemohol pojednávať, boli ochorenia Dávida B., neprítomnosť Patrika P., ktorému rodila manželka, vypovedanie plnej moci jeho advokáta či stomatochirurgický zákrok obhajcu Jozefa M. Proces sa znova rozbehol 17. januára 2010. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies