V Poľsku zbankrotovalo najviac firiem od začiatku krízy

NETKY.SK • 12 August 2013, 16:24 • 2 min
V Poľsku zbankrotovalo najviac firiem od začiatku krízy

VARŠAVA - Firemné bankroty v Poľsku dosiahli v júli najvyššiu úroveň od začiatku globálnej krízy v roku 2008. Súdy v krajine ohlásili bankrot 94 firiem, čo predstavuje medziročný nárast o 34,3 percenta. Informovala o tom v pondelok spoločnosť KUKE, ktorá pôsobí v oblasti poistenia úverov.

slovakia

left justify in out

Krachovali najmä firmy v stavebníctve, teda v odvetví, ktoré mimoriadne citlivo reaguje na zmeny ekonomických cyklov. V júni zasiahol bankrot 85 firiem po tom, čo ich v máji skrachovalo 60. Miera bankrotov zostane v nasledujúcich mesiacoch pre spomalenie hospodárstva pravdepodobne vysoká, aktuálne údaje však naznačujú, že podmienky v ekonomike sa začínajú zlepšovať, uviedla spoločnosť vo vyhlásení.
Poľská ekonomika v prvom kvartáli posilnila medziročne o 0,5 percenta, v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom sa však zväčšila iba o 0,1 percenta. To predstavuje dramatické spomalenie v krajine, ktorá má za sebou dve dekády nepretržitého rastu a prepad hospodárstva nezaznamenala ani počas globálnej krízy. Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters prognózujú, že medzi aprílom a júnom sa poľský HDP zväčšil o 0,8 percenta. Rýchly odhad vývoja HDP v druhom kvartáli majú zverejniť poľské úrady v stredu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies