V Poľsku si pripomenú 70. výročie povstania vo varšavskom gete

NETKY.SK • 19 Apríl 2013, 06:56 • 2 min
V Poľsku si pripomenú 70. výročie povstania vo varšavskom gete

VARŠAVA - Poliaci si v piatok pripomínajú 70. výročie povstania vo Varšavskom gete, jednej z najväčších protestných akcií proti nemeckým nacistickým okupantom v rámci druhej svetovej vojny.

slovakia

left justify in out

V hlavnom meste Poľska pri tejto príležitosti zorganizujú viacero spomienkových akcií za účasti najvyšších predstaviteľov krajiny. V piatok je vo Varšave naplánovaný špeciálny nočný koncert a pri jednom z pomníkov venovaným obetiam povstania sa odohrá slávnostná ceremónia, na ktorú dostali pozvanie viacerí európski lídri.

Povstanie z roku 1943 proti nemeckým okupantom malo viacero fáz, vyvrcholilo však až 19. apríla, keď sa do neho zapojila väčšina poľských Židov obývajúcich geto. Nemci tam miestnych príslušníkov židovskej menšiny vysťahovali o tri roky skôr. Výsledkom mesiac trvajúcej vzbury bolo asi 7000 obetí na strane Poliakov, ďalších 50-tisíc poslali do koncentračného tábora Treblinka. Nacisti v gete Židov popravovali spravidla spálením zaživa.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies