V Poľsku schválili konverziu švajčiarskych hypoték

NETKY.SK • 6 August 2015, 11:05 • 2 min
V Poľsku schválili konverziu švajčiarskych hypoték

VARŠAVA - Dolná komora poľského parlamentu vo štvrtok schválila vládny návrh zákona o čiastočnej konverzii hypotekárnych úverov poskytnutých vo švajčiarskych frankoch na pôžičky v domácej mene.

slovakia

left justify in out

Legislatívu budú môcť využiť niektorí dlžníci, ktorí si vzali úvery na byty a domy s výmerou neprevyšujúcou 100, resp. 150 štvorcových metrov. Pri konverzii úverov sa má uplatniť súčasný trhový kurz. Návrh z dielne vládnej strany Občianska platforma (PO) má poľským bankám priniesť dodatočné náklady vo výške 9,5 mld. poľských zlotých (PLN). Po schválení v dolnej komore parlamentu sa zákonom bude zaoberať Senát kontrolovaný PO.


Podľa agentúry Reuters nie je isté, či legislatívu podpíše novozvolený prezident Andrzej Duda, ktorý nastupuje do úradu vo štvrtok. Duda, ktorý kandidoval s podporou najsilenejšej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), totiž v rámci volebnej kampane navrhoval plošnú konverziu frankových hypoték. Banky by to podľa odhadov stálo až 64 mld. PLN.


Poľský hypotekárny trh eviduje úvery poskytnuté v švajčiarskych frankoch v celkovej hodnote 144 mld. PLN, čo predstavuje zhruba 8 % hrubého domáceho produktu krajiny. Väčšinu z týchto úverov si dlžníci brali pred vypuknutím dlhovej krízy v roku 2008 v snahe profitovať z nízkych švajčiarskych úrokových sadzieb. Splátky úverov sa však zvýšili po tom, čo švajčiarska centrálna banka v januári ukončila politiku udržiavania franku v stanovenom pásme. To viedlo k prudkému zhodnoteniu kurzu franku voči euru a ďalším menám. Problémové hypotéky sú kľúčovou témou pred parlamentnými voľbami, ktoré Poľsko čakajú v októbri. Favoritom v prieskumoch verejnej mienky je opozičná PiS.

(1 EUR = 1,0658 CHF)
(1 EUR = 4,1697 PLN)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona