V Poľsku schválili bonus pre rodiny, ktorým sa narodí postihnuté dieťa

NETKY.SK • 5 November 2016, 09:38 • 2 min
V Poľsku schválili bonus pre rodiny, ktorým sa narodí postihnuté dieťa

VARŠAVA - Poľský parlament schválil plán na vyplácanie bonusu rodinám, ktorým sa narodilo postihnuté dieťa.

slovakia

left justify in out

Ide o súčasť politiky konzervatívnej vlády na zníženie počtu interrupcií v krajine. Predpokladá sa, že prezident Andrzej Duda schválený zákon podpíše.

 

Tento plán by mal začať platiť od budúceho roku a pre rodiny, kde sa narodí postihnuté dieťa alebo dieťa so život ohrozujúcou chorobou, bude znamenať vyplatenie jednorazového príspevku vo výške 4000 zlotých (926 eur).

 

Predstaviteľka vlády Elžbieta Witeková spresnila, že táto suma je prvým krokom vlády na pomoc rodinám s postihnutými deťmi.

 

Takéto rodiny sa pritom už dlhší čas domáhajú, aby štát zvýšil príspevok pre rodičov za 24-hodinovú starostlivosť o postihnuté dieťa. Momentálne im vypláca mesačne 1300 zlotých.

 

Konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS) podporovaná katolíckou cirkvou sa snaží v Poľsku presadiť zákaz interrupcií aj v prípade, že sa na plode v tele matky zistí telesné postihnutie alebo choroba nezlučiteľná so životom. Cieľom PiS a cirkvi je dosiahnuť, aby aj takéto deti boli pokrstené a pochované.

 

V súčasnosti platný zákon v Poľsku zakazuje ukončenie tehotenstva, no pripúšťa tri výnimky: ak je plod poškodený, ak tehotenstvo ohrozuje zdravie a život matky alebo ak je tehotenstvo následkom zločinu: znásilnenia alebo incestu. Vzhľadom na tento prísny zákon lekári v Poľsku často odmietajú vykonať interrupciu aj v prípadoch, keď tehotná žena spĺňa podmienky pre udelenie výnimky.

 

Podľa vládnych údajov bolo vlani v Poľsku vykonaných 1040 interrupcií. Experti však tvrdia, že ilegálne alebo tajne sa v krajine uskutočnilo okolo 150.000 potratov.

 

Vláda spresnila, že väčšina legálne vykonaných abortov súvisela s genetickými postihnutiami ako Downov syndróm, a práve tento trend chce zastaviť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies