V Poľsku schválil novelu zákona o ústavnom súde

NETKY.SK • 23 December 2015, 08:21 • 2 min
V Poľsku schválil novelu zákona o ústavnom súde

VARŠAVA - Dolná komora poľského parlamentu (Sejm) schválila v utorok večer hlasmi konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) a ďalších troch poslancov novelu zákona o ústavnom súde (ÚS), ktorá podľa jej kritikov túto inštitúciu úplne paralyzuje. Po búrlivej rozprave podporilo novelu 235 poslancov Sejmu, 181 bolo proti a štyria sa zdržali hlasovania, informovala televízia TVN24.

slovakia

left justify in out

Vládnuca strana Právo a spravodlivosť, ktorá zmeny presadzovala, tvrdí, že chce reformovať súd stále riadený "kamarátmi" predchádzajúcej vlády.

 

Opozícia naopak považuje zákon za protiústavný a za pokus paralyzovať a "zničiť" ústavný súd. Podľa exministra pre správu a digitalizáciu Andrzeja Halického z liberálnej Občianskej platformy (PO) citovaného agentúrou DPA dochádza v Poľsku k "plazivému prevratu".

 

PO oznámila, že novelu napadne na ústavnom súde.

 

V stredu dopoludnia budú novelu prerokúvať najprv výbory hornej komory parlamentu (Senát) a následne zrejme aj celý Senát. Po schválení v Senáte, kde má PiS po októbrových voľbách tiež absolútnu väčšinu, musí novelu podpísať prezident a potom ju zverejnia v úradnom vestníku, čím okamžite nadobudne účinnosť.

 

Jednou zo zmien bude to, že rozhodnutia bude musieť prijímať najmenej 13 z 15 sudcov, a to dvojtretinovou väčšinou namiesto doterajšej jednoduchej. Doteraz väčšinu rozhodnutí prijímalo päť sudcov, dôležité prípady si vyžadovali prítomnosť aspoň deviatich sudcov.

 

Vyvstali obavy, že práca súdu, ktorý čelí asi 200 nevybaveným prípadom, sa tým ešte viac spomalí alebo zablokuje. Navyše PiS presadila do ÚS piatich "svojich" sudcov namiesto tých, ktorých v októbri zvolil dosluhujúci parlament.

Ďalšia zmena sa týka disciplinárneho konania voči sudcovi, ktoré sa bude môcť na základe novely začať nielen na žiadosť senátu ÚS, ale už aj na podnet predsedu ÚS alebo ministra spravodlivosti. Naopak, navrhovatelia ustúpili od myšlienky, aby namiesto prezidenta skladal predseda ÚS sľub do rúk predsedu parlamentu.

 

Uplynulé dva víkendy sa v Poľsku uskutočnili masové demonštrácie prívržencov i odporcov novej vlády. Kroky kabinetu Beaty Szydlovej, ktorý uskutočňuje rozsiahle personálne výmeny v štátnych podnikoch, tajných službách, armáde a ďalších bezpečnostných zložkách vrátane Expertného centra kontrarozviedky NATO prevádzkovaného Slovenskom a Poľskom, vyvolali obavy aj kritiku európskych inštitúcií. Predsedníčka Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZRE) Anne Brasseurová varovala poľských zákonodarcov pred unáhlenými krokmi, ktoré budú mať za následok "ďalekosiahle obmedzenia týkajúce sa súdnictva".

 

Luxemburský minister zahraničných vecí Jean Asselborn ako predstaviteľ krajiny, ktorá v súčasnosti predsedá v EÚ, Varšave odňatím dokonca pohrozil hlasovacieho práva v Únii.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies