V Poľsku sa začalo druhé kolo prezidentských volieb

NETKY.SK • 24 Máj 2015, 09:43 • 2 min
V Poľsku sa začalo druhé kolo prezidentských volieb

VARŠAVA - V Poľsku sa dnes začalo rozhodujúce druhé kolo prezidentských volieb. Prieskumy avizujú mimoriadne tesný súboj úradujúcej hlavy štátu Bronislawa Komorowského a opozičného kandidáta Andrzeja Dudu.

slovakia

left justify in out

Podľa posledného predvolebného prieskumu, zverejneného v piatok 22. mája, by sa novým prezidentom mal stať Duda so ziskom 45,8 percenta hlasov, ale iba s polpercentným náskokom.

 

Volebné miestnosti sú dnes otvorené od 07.00 h do 21.00 SELČ.

 

Duda, kandidát opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), prekvapivo zvíťazil v prvom kole volieb z 10. mája, pričom získal 34,76 percenta hlasov. Súčasného prezidenta vtedy podporilo 33,77 percenta voličov.

 

Funkcia prezidenta má v Poľsku skôr reprezentačný charakter a v rozsahu právomocí ju výrazne prevyšuje funkcia premiéra. Prezidentské voľby sú preto v Poľsku vnímané aj ako dôležitý test dvoch pozícií hlavných politických táborov pred jesennými parlamentnými voľbami.

 

Nezávislý kandidát Komorowski (62) má väzby na vládnucu liberálno-konzervatívnu Občiansku platformu (PO), za ktorú kandidoval v predchádzajúcich voľbách v roku 2010.

 

Europoslanec Duda (43), relatívne nová tvár poľskej politiky, naopak zastupuje hlavnú opozičnú silu, nacionalistickú a euroskeptickú stranu PiS, ktorej predseda Jaroslaw Kaczynski by sa po ôsmich rokoch strávených v opozícii opäť rád dostal k moci.

 

Duda sa voličom prezentuje ako kandidát zmeny a nápravy škôd po súčasnej politickej garnitúre a sľubuje Poliakom zlepšenie ich životnej úrovne. Komorowski naopak zdôrazňuje princípy stability a národného zmierenia a skutočnosť, že je nestraníckym kandidátom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona