V Poľsku sa začal výcvik ukrajinských pilotov na obsluhu stíhačiek F-16

NETKY.SK • 23 Máj 2023, 16:15 • 2 min
V Poľsku sa začal výcvik ukrajinských pilotov na obsluhu stíhačiek F-16

BRUSEL - V Poľsku sa začal výcvik ukrajinských pilotov na obsluhu stíhačiek F-16. Oznámil to v utorok šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

slovakia

left justify in out

V Poľsku sa začal výcvik ukrajinských pilotov na obsluhu stíhačiek F-16. Oznámil to v utorok šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, uvádza agentúra AFP. "Som rád, že sa konečne začal výcvik pilotov pre F-16 vo viacerých krajinách. Bude to chvíľu trvať, ale čím skôr, tým lepšie," povedal na stretnutí ministrov obrany EÚ v Bruseli. Na otázku, kde sa takýto výcvik začal, Borrell spresnil, že "napríklad v Poľsku". Túto informáciu potvrdil AFP aj diplomat z prostredia EÚ, ktorý si neželal byť menovaný, no Varšava sa k nej vyjadriť odmietla.

 

K výcviku dochádza po tom, ako dal minulý týždeň americký prezident Joe Biden západným spojencom súhlas na začatie výcviku ukrajinských pilotov na obsluhu stíhačiek F-16 americkej výroby, čím sa položil základ pre ich prípadné poskytnutie Ukrajine. Poľsko, ktoré s Ukrajinou susedí a patrí k jej najvernejším podporovateľom, už celé mesiace tvrdí, že je pripravené poskytnúť výcvik ukrajinským pilotom.

 

Holandská ministerka obrany Kajsa Ollongrenová informuje, že koalícia západoeurópskych krajín podporujúcich Kyjev chce "čo najskôr" začať s výcvikom ukrajinských pilotov pre F-16. Výcvik bude podľa jej slov "prvým krokom" k prípadnému dodaniu týchto stíhačiek Kyjevu. Dodala, že o tomto "ďalšom kroku" sa budú viesť naďalej diskusie s krajinami, ktoré by mohli takéto lietadlá dodať, s čím sa však počíta až "v ďalšej fáze". 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona