V Poľsku sa v utorok začne cvičenie NATO Brilliant Jump 2016

NETKY.SK • 16 Máj 2016, 12:56 • 2 min
V Poľsku sa v utorok začne cvičenie NATO Brilliant Jump 2016

VARŠAVA - Prvých 200 vojakov síl veľmi rýchlej reakcie NATO (VJTF) sa dnes letecky presunulo zo Španielska do Poľska, kde sa v utorok začne aktívna fáza vojenského cvičenia Brilliant Jump 2016. Informoval o tom dnes poľský spravodajský portál Polska Zbrojna.

slovakia

left justify in out

Na letisko vo Vroclave očakávajú ešte ďalších približne 1500 amerických vojakov a do prístavu v Štetíne bude loďami dopravená vojenská technika z Británie a zo Španielska. Cvičenie sa bude konať na polygónoch Žagaň-Šwientoszów na západe Poľska.

 

Cieľom cvičenia je nácvik rýchleho presunu veľkého objemu techniky a síl na miesto konfliktu.

 

Sily veľmi rýchlej reakcie (Very High Readiness Joint Task Force), známe aj ako Spearhead Force, sú novou štruktúrou v rámci NATO, ktorá vznikla na základe rozhodnutia summitu aliancie vo Walese v roku 2014.

 

Úlohou tejto formácie je schopnosť do 48 hodín sa presunúť do dejiska vojenskej či humanitárnej krízy kdekoľvek na svete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona